Sindikat pita Ružića ko je birao direktorku Medicinske škole u Valjevu 1Foto: N1

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio je pismo ministru Branku Ružiću povodom dešavanja u Medicinskoj školi u Valjevu, u kojoj je deo zaposlenih juče protestovao zbog razrešenja dosadašnjeg direktora škole i imenovanja nove direktorke koji nije dobila podršku nastavničkog veća i Školskog odbora.

Mediji su preneli da je nova direktorka Ana Ilić supruga zamenika šefa Odborničke grupe SNS u Skupštini grada Valjeva Ivana Ilića Tucka.

NSPRS podseća Ružića na njegovu izjavu od pre mesec dana kada je rekao da „nije tačno da ministar bira direktore“, već da direktore predlažu zaposleni u školama i školski odbori.

„Ako direktora Medicinske škole u Valjevu niste birali Vi, a znamo da ga nisu birali ni zaposleni, ni Školski odbor – ko onda jeste“, pitaju iz NSPRS-a, koji ima članove u valjevskoj Medicinskoj školi.

Iz tog sindikata podsećaju da su se na konkurs za izbor direktora prijavile dve osobe, od koji je jedan kandidat tadašnji direktor, a drugi novopostavljena direktorka.

„Drugi kandidat je odmah krenuo sa zakonski neutemeljenim prigovorima i tražio odbacivanje prijave tadašnjeg direktora, jer u prethodnom mandatu, zbog kovida, odnosno odlaganja ispita od strane države – nije stekao licencu. Nakon neuspešne prve, ide druga, pa zatim i treća žalba, a obe se odnose na navodnu diskriminaciju. Ključna je potonja kojom kandidat tvrdi da je diskriminisan objavljivanjem rezultata glasanja nekoliko dana nakon toga“, navodi se u pismu.

NSPRV negoduje jer je ministar doneo odluku o razrešenju prethodnog direktora zbog „verovatne nezakonitosti“ jer je rezultat glasanja objavio na Fejsbuk stranici škole.

Iz sindikata pitaju i da li je tačno da je Ilić imenovana po konkursu na četiri godine, a ne za vršioca dužnosti kako se mislilo.

„Zašto je razrešen direktor i na njegovo mesto momentalno ustoličen drugi kandidat, sticajem „neverovatnih slučajnosti“ supruga visokog funkcionera tamošnje lokalne vlasti“, pitaju iz NSPRS.

Najavljuju da će kao sindikat učiniti sve da Medicinska škola u Valjevu „ostane javna i slobodna od svakog političkog uticaja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari