Zbog čega je Advokatska komora Beograda podnela prijavu protiv advokata Čedomira Stojkovića 1foto Aleksandar Roknić Danas

Advokat Čedomir Stojković saopštio je da je „gospodin Momčilo Bulatović, ispred Advokatske komore Beograda, protiv njega podneo disciplinsku prijavu matičnoj komori u Šapcu, kako tvrdi, koja je motivisana njegovim „ispoljenim političkim stavovima“.

Kako je objasnio, u pitanju su njegovi „javno ispoljeni politički stavovi po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, kritike Vladimira Putina, ruskog ambasadora Bocan-Harčenka, predsednika Aleksandra Vučića i Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića“.

„Ovakva prijava, osim što predstavlja pokušaj gušenja slobode misli i izražavanja koji je apsolutno neprimeren demokratskom društvu, takođe predstavlja i presedan u smislu da je to prva disciplinska prijava koju je bilo koji predsednik advokatske komore podneo na osnovu odluke upravnog odbora protiv advokata koji nije član te komore“, navodi advokat Stojković.

Kako dodaje, u svetlu svih događanja koja potresaju srpsko pravosuđe i samu advokaturu indikativno je da Advokatska komora Beograda smatra da osuda agresivnog rata i ubijanja civila predstavlja ponašanje kojim se narušava ugled advokature – u tolikoj meri da kažnjavanju takvih osuda posvećuje vreme na sednicama svog Upravnog odbora.

„Ovaj postupak UO AKB ne samo što predstavljaja grubu zloupotrebu ovlašćenja koja su mu poverena Statutom AKB već i jedan duboko anti-civilizacijski gest koji sramoti tu instituciju kao malo koji skandal u poslednjih 10 godina, ne samo pred stručnom, već i pred svetskom javnošću“, navodi se u saopštenju.

Advokat Stojković je pozvao ovom prilikom sve kolege iz Beograda da jasno i nedvosmisleno osude ovu zloupotrebu funkcije i ovlašćenja od strane svojih predstavnika u organima njihove matične komore i politizaciju disciplinskih postupaka u cilju obračuna sa političkim neistomišljenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari