Zbog čega je beogradska profesorka istorije počela, pa prekinula štrajk glađu ispred Ministarstva 1Foto. V. Andrić

Profesorka istorije u OŠ „Đorđe Krstić“ Vesna Panić odlučila je da do ponedeljka suspenduje štrajk glađu, koji je jutros počela ispred zgrade Ministarstva prosvete. Takvu odluku je donela nakon što su je iz Ministarstva obavestili da je za ponedeljak zakazan sastanak i medijacija povodom njenog zahteva da promeni školu.

Panić za Danas kaže da se na štrajk glađu odlučila jer direktorka OŠ „Jovan Miodragović“ Vera Šainović nije dala saglasnost da zameni radno mesto sa koleginicom iz te škole Milicom Omrčen.

Šainović je odbila da se izvrši uzajamno preuzimanje zaposlenih dve ustanove, uz obrazlođenje da to ne bi bilo u interesu dobrog funkcionisanja OŠ „Jovan Miodragović“, dok Vesna Panić tvrdi da direktorka zloupotrebljava svoje diskreciono pravo i time želi da se obračuna sa Milicom Omrčen, koja je svedok u sudskom sporu protiv Vere Šainović.

Panić kao razlog zašto želi da promeni radno mesto navodi da joj je OŠ „Jovan Miodragović“ 20 minuta udaljena od mesta stanovanja, dok joj je do škole „Đorđe Krstić“ potrebno sat i po vremena u jednom pravcu.

Njenoj koleginici Milici je škola u koju želi da pređe takođe u neposrednoj blizini kuće.

Na naš komentar da su mnoge njene kolege u težoj situaciji i na pitanje da li je blizina škole razlog za tako radikalan potez kao što je štrajk glađu, Panić odgovara da se jednom u životu pruža prilika da čovek može da promeni školu do koje može da dođe peške.

Promenom radnog mesta bi, kaže, rešila mnoge životne probleme. Ukazuje da je tokom zimskog raspusta izvršeno 17 razmena na području Školske uprave Beograd, a da samo ova ne može.

Vesna Panić napominje i da se Milica Omrčen trenutno ne nalazi na spisku zaposlenih u OŠ „Jovan Miodragović“ jer koristi pravo na neplaćeno odsustvo, a menja je koleginica koja je primljena na određeno vreme.

– Direktorka Vera Šainović je u neformalnom razgovoru rekla da će „sa Vesnom ili bez Vesne, Milica otići“, iz čega zaključujem da ona očekuje da Milica da otkaz i da na njeno mesto primi nastavnicu koja je zamenjuje – kaže Panić.

Ona je jutros razgovarala sa pomoćnikom ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milanom Pašićem, koji je ukazao da direktor škole ima diskreciono pravo da prihvati ili odbije međusobne zamene zaposlenih iz dve škole.

Ubrzo nakon našeg razgovora, Vesna Panić nas je obavestila da su je pozvali iz Ministarstva prosvete i za ponedeljak zakazali zajednički sastanak sa obe direktorke, njom i Milicom Omrčen. Zbog toga je, kaže, odlučila da suspenduje štrajk i sačeka da vidi da li će problem biti rešen.U OŠ „Jovan Miodragović“ nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj. Jednino što su nam rekli je da je direktorka Vera Šainović na redovnom godišnjem odmoru i da se vraća u ponedeljak.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da su upoznati sa slučajem i da će organizovati sastanak svih aktera kako bi se spor rešio u što skorijem roku.
Pre nego što je stigao poziv za sastanak, Panić nam je rekla da će u ponedeljak otići na posao, jer od njega živi, a da će borbu za pravdu i protest ispred Ministarstva prosvete nastaviti po završetku časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari