Zbog čega je Demokratska stranka podnela prijavu protiv kragujevačke Energetike 1Foto: V. G.

Demokratska stranka u Kragujevcu podnela je danas Osnovnom javnom tužilaštvu, u ime građana Kragujevca, prijavu za privredni prestup protiv Energetike, kao pravnog lica i direktora ovog preduzeća Andreja Ilića, kao odgovornog lica.

Po rečima advokata Radivoja Kastratovića, zamenika predsednika Gradskog odbora DS-a, prijava je podneta jer su Ilić i Energetika, na potpuno nezakonit način, doneli odluku o odlaganju grejne sezone.

Zakon o komunlanim delatnostima, kaže Kastratović, kao i odluka Grada o proizvodnji i distribuciji toplotne enegrgije, na potpuno jasan način propisuju da grejna sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila.

U tom periodu distributer toplotne energije je u obavezi da je obezbedi krajnjim kupcima.

– Bez obzira na to što je vreme tokom dana ovakvo kakvo jeste, jutra su izuzetno hladna. Imam podakte sa jedne merne stanice, koji kažu da je 21. oktobra minimalna dnevna temperatura bila minus 1, a prosečna dnevna 8,2 stepena, kaže Kastratović.

Temperatura je nekoliko dana bila niža od 12 stepeni, a odluka Skupštine grada, podsećaju u DS-u, propisuje da u tom slučaju grejna sezona treba da započne ranije i eventualno da se završi kasnije.

Postupajući na ovaj način gradska vlast je, po njima, prouzrokovala nekoliko značajnih posledica.

Na prvom mestu je direktno ugrožavanje zdravlja najosetljivijih kategorija društva, a pre svega, starih, bolesnih i dece.

Zatim su uzrokovali povećanje računa za struju, jer su korisnici toplotne energije bili prinuđeni da zagrevaju prostorije u kojima žive, dodatno trošeći struju.

Na kraju, poslali su već viđenu poruku da je bezakonje opšti princip funkcionisanja gradske vlasti, ali i uopšte vlasti srpske napredne stranke na svim nivoima.

– Demokratska stranka će, kao i do sada, koristiti sve kapacitete i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, u vidu protesta, pokretanja sudskih postupaka i svakodnevnog razotkrivanja kaubojskog ponašanja aktuelne vlasti na svim nivoima, kako bismo povratili pravnu državu i zaštitili vitalne interese naših sugrađana, od kojih je obezbeđivanje grejanja u grejnoj sezoni pitanje od egzistencijalnog značaja, ističe Kastratović.

Sada je na Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu da sprovede istragu i utvrdi da li ima dokaza za pokretanje postupka pred sudom.

Zakon o komunalnim delatnostima predviđa da u slučaju kada komunalno preduzeće ne obavlja delatnost u skladu sa zakonom, može biti kažnjeno novčanom kaznom od 1,5 do tri miliona dinara, a odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 200.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari