Zbog čega je Žaklina ostavila posao u velikoj kompaniji i odlučila da se vrati u svoje selo između planina Deli Jovan i Stol 1Foto: J. B. K.

Ostavila je posao u velikoj kompaniji i vratila se prirodi. Sedam godina kasnije Žaklina Radulović iz sela Luka, ima zvanje gljivara i travara, poseduje licence i izrađuje čajne mešavine, prirodne meleme na bazi pčelinjih proizvoda i lekovitog bilja i svoje, sada već redovne kupce. Zadovoljna i ispunjena poslom kojim se bavi, nijednom se nije pokajala što je krenula u neizvesnost.

Prostor između planina Deli Jovan i Stol čini netaknuta priroda i pravi je biljni „rudnik“ u kome ima vrsta kojih na drugim mestima nema. Pravo je mesto za ljubitelje prirode, travare i gljivare kao što je Žaklina Radulović iz sela Luka.

-Radila sam u velikoj kompaniji i pre sedam godina rešila sam da živim na selu i bavim se travarstvom i gljivarstvom, jer volim prirodu i verujem u to što radim – jednostavna je životna filozofija kojom se vodi Žaklina Radulović.

Od trenutka kada je napustila posao do danas ulagala je u sebe i svoje znanje i stekla zvanje travara i gljivara i potrebne licence. Naravno, nastavlja da uči, svesna da bez znanja i saradnje sa farmaceutima, institutima i zavodima, uz osluškivanje tržišta, ne može da napreduje.

Zbog čega je Žaklina ostavila posao u velikoj kompaniji i odlučila da se vrati u svoje selo između planina Deli Jovan i Stol 2
Foto: Privatna arhiva

-Nije stvar samo u finansijama, meni je važno i drago da su se moji proizvodi dobro pokazali – kaže Žaklina čiji su proizvodi registrovani i provereni kod nadležnih institucija.

Sirovine za svoje proizvode bere i gaji sama, nabavlja ih i iz otkupa uključujući na taj način i poljoprivredna gazdinstva iz svog okruženja.

-Rukovodim se time da uvek izaberem najbolje. Sve radimo ručno, iako postoje i mašine koje mogu da olakšaju i ubrzaju posao. Biljke prođu kroz nekoliko ruku i mi od tog najboljeg uzimamo najbolje, jer naši proizvodi nastaju iz čiste prirode uz odabir najboljeg. Naravno, sve prolazi kontrolu i tek nakon toga dobijamo proizvod koji ide na tržište – objašnjava travarka i gljivarka Žaklina.

Kako navodi, ispunila je sva svoja očekivanja, čak i više od toga.

-Moj cilj je bio da tržištu prezentujem svoje znanje i svoje proizvode i da to bude uspešno i verujte da sam uspela u tom. Od ovog posla može da se živi, ali ono što je meni važnije je da sam ispunjena ovim što radim, da sam svoj zacrtani cilj ostvarila i šta drugo da kažem, sem da sam zadovoljna – priča Žaklina Radulović koju smo upoznali u Rudnoj Glavi na „Plašintijadi“ gde je svojom slatkom i plašintom sa vrganjima osvojila nagradu za autentičnost.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari