Zbog čega novopazarski simbol Kula motrilja ni posle čitave godine od završetka rekonstrukcije nije otvorena 1foto (TONP): Kula motrilja

Da je poštovana utvrđena dinamika radova, Kula motrilja, unutar Novopazarske tvrđave, bila bi otvorena za javnost još prošle godine.

Kada su prošlog maja počeli radovi na rekonstrukciji ovog simbola Novog Pazara, rečeno je da će sve biti završeno do prošlog septembra.

Obimni radovi, koji su izvođeni po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, obuhvatili su statičku sanaciju, dva betonska prstena radi stabilizacije temelja, hidrodrenažnu izolaciju i izradu čelične konstrukcije.

Prema predviđenim uslovima rađena je rekonstrukcija krovne konstrukcije, ulaza, postavljena nova međuspratna konstrukcija, restaurirana fasada i prostor od pet međusobno povezanih etaža predviđenih za galerijski i izložbeni prostor i multifunkcionalne dvorane.

Prema poslednjim informacijama, rekonstrukcija Kule motrilje je završena, ali još ne može da bude otvorena.

U gradskoj upravi tvrde da su problem trotoar ispred objekta i odvod.

Trotoar je oštećen dok su izvođeni radovi na rekonstrukciji. Planirano je da tu bude izgrađen plato za održavanje raznih  kulturnih manifestacija, a pre nekoliko dana raspisan je tender za izgradnju tog prostora.

Mora da se reši i problema odvoda, kako se ne bi skupljala voda od padavina i stvarala vlaga unutra.

Kad sve to bude završeno, Kula motrilja će moći pred očima javnosti. Novi rok za otvaranje nije određen.

Kada je počela rekonstrukcija, saopšteno je da je to projekat Regionalne turističke organizacije Sandžaka, a vrednost radova je 22,7 miliona dinara.

Sredstva je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kula motrilja se nalazi unutar Novopazarske tvrđave. Izgrađena je početkom 17. veka ali nije poznato ko su joj bili graditelji.

Za Novopazarsku tvrđavu zna se da je izgrađena devedesetih godina 17. veka po naređenju tadašnjeg sultana.

Od polovine šezdesetih godina prošlog veka, unutar tvrđave nalazi se gradski park, koji bi trebalo da preraste u muzej na otvorenom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari