Zbog čega se sad beleži nagli skok cena ogrevnog drveta u Vranju 1Foto:Nenad Kovačević

Usled poskupljenja goriva, ali i veće potražnje bukovog ogrevnog drveta u Vranju, njegova cena po kubnom metru je čak 55 do 60 evra, što je poskupljenje od oko 30 procenata.

Iako je grejna sezona tek završena, strahujući od novih poskupljenja, mnogi Vranjanci su počeli sa porudžbinama ogrevnog dreveta za narednu zimu.

„Računali smo da će cena biti nešto niža, ali ona do jeseni može da bude samo veća“, požalio nam se Vranjanac Stojan Tasić, koji je nabavio bukovo ogrevno drvo od privatnih dobavljača po ceni od 55 evra.

Poskupelo je i struganje drveta, pa se za tu uslugu, koja je dosad koštala 500 dinara, sada, uz korišćenje vaše struje, plaća 800. Vranjanci kažu da oni koji se bave ovim poslom razlog za povećanje cena traže u poskupljenju testera.

„Iako još leto nije ni počelo tražnja za ogrevnim drvetom postoji. Za sada, krčmimo stare zalihe, a nova seča još nije počela, jer za to ima vremena. Očigledno da ćemo morati ranije u šumu“, kaže prodavac Novko Ilić iz okoline Vranja.

Ponuda je manja, jer prodavci računaju da će, kako se bude bližila grejna sezona, kubik ogrevnog drveta imati još veću cenu od sadašnje, u skladu sa rastom cene goriva, ali i kursom evra.

U isto vreme prošle godine kubni metar ogrevnog drveta u Vranju se prodavao od 38 do 45 evra, uz avansno plaćanje pre isporuke. Sada ta cena više ne važi, a Vranjanci se pitaju kolika će biti s jeseni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari