Zbog manjeg broja obolelih u Nišu umesto četiri ostaju dve kovid ambulante 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Broj pregleda u kovid ambulantama u Nišu poslednjih dana značajno je opao, tako da od danas rade samo dve takve ambulante umesto dosadašnje četiri, saopštio je direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Pacijentima sa simptomima korona infekcije od danas su na raspolaganju kovid ambulante u centralnoj zgradi Doma zdravlja i zdravstvenoj stanici Duvanište.

Kovid ambulanta u zdravstvenoj stanici Branko Bjegović je zatvorena, a ambulanta u stanici Čair je privremeno zatvorena, do kraja meseca, zbog čišćenja i dezinfekcije.

„U poslednjih nekoliko dana smo sa 4000 pregleda dnevno došli na nekih 2000- 2500 pregleda, pa ambulante u u centralnoj zgradi Doma zdravlja i Duvaništu, u kojima je inače moguć pregled oko 3000 do 3500 ljudi, apsolutno zadovoljavaju potrebe. Nadamo se da će zbig takve situacije kovid ambulanta u Čairu i nakon dezinfekcije ostati u zelenoj zoni. To će između ostalog omogućiti da u našoj ustanovi što veći broj nekovid pacijenata dobije apsolutnu zdravstvenu zaštitu, što smo nastojali i do sada“, rekao je Jerkan.

Direktor Doma zdravlja je dodao da infekcija omikron sojem korona virusa “često daje blažu kliničku sliku gripa”, pa su se građani opustili, smatrajući da im zbog takvog oboljevanja vakcinacija nije ni potrebna.

To je pogrešno jer vakcina smanjuje rizik od težih oblika bolesti i stvara imunitet za naredni period, naglasio je on.

Prema najnovijim podacima Doma zdravlja, u Nišu je juče registrovano 446 novozaraženih, među kojima je bilo 55 dece, što je inače trećina od ukupnog broja testiranih (1342).

U kovid ambulantama te ustanove pregledano je 2369 pacijenatra, od kojih se 743 javilo prvi put, a 1626 na kontrolni pregled.

Početkom ovog meseca u kovid ambulante Doma zdravlja javljao se rekordni broj građana, a svaki drugi testirani pacijent bio je pozitivan na virus.

Dnevno je pregledano i do 3500 pacijenata, a pojedinim danima registrovano je više od hiljadu novozaraženih.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari