Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da je potpuno lažan audio snimak na kome se navodno čuje kako on i njegov sin raspravljaju o tome kako da se otarase velike količine novca i ocenio da se radi o „gnusnom napadu“ na njega i na Tursku.


Snimak je u ponedeljak procureo preko interneta i odmah ga je osudio premijerov kabinet, navodeći u saopštenju da će premijer preduzeti mere protiv autora. Opozicija je, s druge strane, zatražila ostavku premijera.

Erdogan je juče, u svom redovnom obraćanju poslanicima svoje Partije pravde i razvoja u parlamentu, rekao: „Ono što je učinjeno predstavlja gnusni napad na premijera Republike Turske“. Istovremeno je vođa turske opozicije pozvao tužilaštvo da pokrene istragu o aktivnostima premijera Erdogana zbog navoda o korupciji posle otkrivanja audio snimka.

Vođa opozicione desničarske partije Nacionalistička partija akcije Devlet Bahdželi izjavio je da su snimci „zapanjujući“. On je rekao da Erdogan ne sme čak ni da pomisli da se izvuče tvrdnjama da su snimci montirani.

Razgovor je navodno snimljen 17. decembra u trenutku kada su tri sina ministara u vladi bila privedena u okviru policijske istrage o korupciji. Na snimku se mogu čuti glasovi dva čoveka za koje se navodi da je jedan Erdoganov a drugi njegovog sina Bilala, a koji razgovaraju o tome kako da se otarase velike količine gotovog novca koji se nalazi u njihovom domu.

Vlada premijera Erdogana je pod pritiskom od kada je policija pokrenula istragu o korupciji koja obuhvata desetine zvaničnika. U snimku objavljenom u ponedeljak prvi put se direktno navodi ime premijera Erdogana u vezi sa skandalom o korupciji. Erdogan se posle objavljivanja snimka sastao s vicepremijerom i ministrom policije, kao i sa šefom bezbednosne agencije.

Opozicija se takođe sastala i tražila da premijer odmah podnese ostavku. Erdogan kaže da istraga o korupciji uperena protiv njemu bliskih ljudi predstavlja zaveru protiv njegove vlade uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih izbora u avgustu. Vlada navodi da su istrage organizovali sledbenici umerenog islamskog pokreta koji predvodi sveštenik Fethulah Gulen, koji su se navodno ubacili u tursku policiju i sudstvo. Gulen živi u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari