Zbog nesavesnih pojedinaca kanal kod Melenaca pretnja vodosnabdevanju? 1Foto: JP Vode Vojvodine

Neadekvatno održavanje jednog od kanala za atmosferske vode u Melencima, kod Zrenjanina, za koji se sumnja da je zapušen otpadom sa jedne farme ozbiljno je pretilo da ugrozi vodosnabdevanja meštana zbog čega su teške mašine morale prethodnih dana da izađu na teren, saznajemo.

Problem sa zapušenim kanalima u Melencima nastaje ukoliko se sistem kanala, koji je u blizini vodoizvorišta za ovo naseljeno mesto, ne održava pravilno što se sada desilo i zbog čega su ekipe zrenjninskog JKP „Vodvod i kanalizacija“ svaka dva dana morale na teren da ispumpavaju površinsku vodu koja je dospevala do šahtova bunara na vodoizvorištu.

Glavni problem je nesavesno odlaganje otpada, a zabeleženo je da se neadekvatan otpad odlaže i u okolini izvorišta, koji spada u užu zonu sanitarne zaštite.

„Nesavesni pojedinci odlažu otpad i samim tim indirektno ugrožavju bezbednost izvorišta i svoju bezbednost. Ljudska bahatost i nemar predstavljaju opasnost po izvorište i građane ovog mesta“, navodi se u dopisu zrenjaninskog „Vodovoda“ upućenom Gradu Zrenjaninu i Mesnoj zajednici Melenci.

Prema informacijama od kojih smo došli, meštani su prijavljivali da pojedinci ne odlažu pravilno otpad a inspekcija, koja je izazila na teren, davala je nalog kako da se problem reši, sa posebnim zahtevom za jednu farmu.

Najveći problem je na kanalu MK-1-1-1, koji je dugačak oko 1,2 kilometra i kojim se višak atmosferske vode odvodi do kanala DTD Banatska Palanka – Novi Bečej.

Kako navode meštani Melenaca, severoistočni deo sela ima fekalnu kanalizaciju koja se deponuje van naselja, u mokrim poljima. Nakon prirodnog oceđivanja, suvišne vode iz ovih polja se oceđuje u kanal J-1-1 i njime transportuje do kanala J-1, koji se uliva u kanal MK-1-1-1.

„Pre šest meseci čišćen je deo kanalske mreže na istočnoj i južnoj strani naselja, a kanal MK-1-1-1 bio je funkcionalan, nije bilo potrebe da se intreveniše na njemu. S obzirom da država izdvaja skromna sredstva za ove svrhe, mora da se pazi na svaki dinar“, objašnjava izvor Danasa.

Taj kanal pre šest meseci bio je funkcionalan, a sada je morao da se izmuljava zbog zapušenja, dok je sadržaj odlagan u posebno iskopanu kasetu u zemlji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari