Donošenjem novog statuta u prošli ponedeljak skupštinskoj većini u lokalnom parlamentu u Prijepolju skinut je s leđa teret još jednog zakonskog roka. Zakonski rok za donošenje Statuta 90 dana od konstituisanja SO istekao je juče. To je bio i poslednji dan do kojeg je trebalo uskladiti statut opštine sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi. Pre toga, stranke i koalicije koje su sada na vlasti jedva su uspele da ispoštuju i rok u vezi sa izborom predsednika skupštine nakon ponovljenih prošlogodišnjih novembarskih lokalnih izbora.

Novi statut donet je samo dvadesetak dana nakon što je SO utvrdila njegov nacrt i posle sprovedene, po ubrazanom postupku, javne rasprave u svim mesnim zajednicama opštine na kojima je učestvovao veoma mali broj, od pet pa najviše do 70 građana. U odnosu na prethodni najznačajniji pravni akt u opštini, iz ugla gledanja bošnjačkih partija u lokalnom parlamentu na pitanja nacionalne ravnopravnosti, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, izuzetno je važna novina o uvođenju u službenoj upotrebi, pored srpskoj jezika i ćiriličnog pisma, bosanskog jezika i latinice. Opština je ranije imala svoj praznik, prvo 25. septembar, kasnije 9. januar, a sada u statutu nema datuma većće se to utvrditi “posebnom odlukom SO uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave”. Novina je i u tome što je određeno da na zvaničnom pečatu opštine naziv organa bude “ispisan na srpskom i bosanskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom sa grbom Republike Srbije u sredini”.

Iako je vladajuća većina, u početku bilo predloženo da se smanji za deset dosadašnji broj odbornika u Skupštini opštine koji sede na 61 stolicu, kasnije se odustalo od toga, pa će i ubuduće lokalni parlament u Prijepolju imati izuzetno brojan odbornički sastav, kome se samo za dnevnice za svaki dan sednice isplaćuje po 122.000 dinara. Članova Opštinskog veća biće osam, tri više nego u prethodnom sazivu, a od njihovog parnog broja, zbog eventualnih problema u glasanju, opozicija nije uspela da odvrati vlast.

I dok je na početku Četvrte sednice SO koja je održana u prošli petak, predsedavao Ćamil Hadžalić, predsednik skupštine, na kojoj su opozicioni odbornici blokirali govornicu i nisu dozvoljavali rasprave o statutu dok im se ne dostave izvodi iz zapisnika sa prethodnog zasedanja, a što je ubrzo i učinjeno, na zakazani nastavak u ponedeljak za stolom radnog predsedništva sela je samo Stana Marković, zamenica predsednika Skupštine opštine. Ona je samo kratko obavestila odbornike da je Hadžaliću pisanoj formi podneo ostavku na mesto predsednika SO i na odbornički mandat.

Ta informacija izazvala je lavinu odborničkih javljanja iz opozicionih klupa tako da je pitanje donošenja statuta neko vreme rasprave u potpunosti marginalizovano.

– Ne možemo da pređeno preko činjenice da nam je predsednik skupštine između početka i nastavka iste sednice podneo neopozivu ostavku i da o tome ne znamo ništa. Ceo dan izlazićemo da govorimo po poslovniku i pitamo, dok ne dobijemo valjan odgovor, zašto je Hadžalićsamo posle tri meseca podneo ostavku i da li je sam otišao da bi se namirili koalicioni partneri vladajuće većine, rekao je Vukosav Tomaćević, odbornik koalicije Složno DSS – NS i pitao, kad se saznalo da je predsednik SO većna novom poslu u Policijskoj upravi u Prijepolju, da li je ovo političko radno mesto u duhu najavljene štednje i racionalizacije u državnoj administraciji.

– Odlazak Hadžalića u policiju na rad, koji se vremenski poklopio sa danom donošenja opštinskog statuta, nije za nas u Demokratskoj partiji Sandžaka nikakva novost, jer smo mi znali da je to deo trampe i pogodbe između SDP, SNS i koalicije demokrata i socijalista, i zbog toga smo ga oslovljavali sa rečima “privremeni predsedniče”. Bitno je istaći nešto drugo. Novi statut ovde nekima treba formalno, nekima suštinski. Za poziciju je to formalna stvar jer moraju da ga donesu do 16. ovog meseca da ne bi ušli ponovo u privremene mere i prinudnu upravu, istakao je Zulkefil Bato Sadovićiz DPS-a i dodao da, na drugoj strani, opozicija želi da ovaj pravni akt ima, a očigledno je da nema, suštinske odredbe u sebi koje će odražavati realno vreme u kojem živimo i ovu krizu u kojoj se nalazimo.

Zvanična potvrda

Dok su odbornici izvan vladajuće većine u raspravi koja je prethodila razmatranju predloga opštinskog statuta komentarisali i kritikovali iznenada podnetu ostavku Ćamila Hadžalića, na funkciju predsednika Skupštine opštine i na mesto odbornika kao i njegovo nepojavljivanje na nastavak sednice koje je on zakazao, negde u isto vreme lokalnim medijima u Prijepolju prosleđeno je saopštenje za javnost Policijske uprave u kome samo u jednoj rečenici piše da je “rešenjem Ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije od 13. aprila 2009. godine za zamenika načelnika Policijske uprave u Prijepolju imenovan Ćamil Hadžalić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari