Zbog "previsoke plate" porodilja mesecima nije dobila ni dinara, a ministarstvo za to vreme veća i šalje nemušta objašnjenja 1foto EPA/FRANK VAN BEEK

Bračni par iz Beograda, roditelji šestomesečne bebe, podneće tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, jer više od tri meseca majka ne dobija nikakvu nadoknadu za brigu o detetu, dok nadležne institucije odlučuju hoće li joj država uplaćivati nadoknadu na bolovanju po starom ili izmenjenom zakonu.

Miroslava i Miloš M. proteklih dana neprijatno su iznenađeni kada im je stiglo novo rešenje gradskog Sekretarijata za socijalna pitanja identično starom, i mišljenje nadležnog Ministarstva kojim se porodilji faktički mesečno uskraćuje pravo na dve prosečne zarade na bolovanju tokom perioda nege novorođenčeta.

Naime, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje su stupile na snagu početkom godine, pojedinim mamama donele su bolje uslove kada je isplata porodiljske i naknade za negu deteta u pitanju, ali i pojedine nejasnoće i neuređene procedure u specifičnim okolnostima, koje su u nekim slučajevima otežale isplatu novca tokom perioda posle porođaja, kada im je najpotrebniji.

Jedna od novina je da se majkama sa višim primanjima, umesto tri prosečne plate, dopušta isplata naknade u visini pet prosečnih zarada.

Miroslava, koja se porodila u novembru prošle godine, ima prava na ostvarivanje više naknade, od trenutka stupanja na snagu izmenjenog Zakona, bar u delu koji se odnosi na period nege deteta, jer joj je plata veća od tri prosečne zarade u Republici Srbiji.

Međutim, problem je nastao zbog formalne procedure da se oba zahteva, i za naknadu tokom porodiljskog bolovanja, i za naknadu tokom perioda brige o novorođenoj bebi, podnose istovremeno.

– Ja sam prošle godine ostala u drugom stanju i u novembru mesecu sam otišla na porodiljsko gde mi je utvrđena nakanda za porodiljsko odsustvo i nakanda za negu deteta odjednom, budući da mi je u gradskom Sekretarijatu dat jedan zahtev za obe naknade, priča Miroslava.

Njen suprug objašnjava da se tada popunjava objedinjen zahtev za naknadu za porodiljsko i odsustvo za negu deteta.

– Oni na osnovu toga donose privremeno rešenje za obe naknade, bez obzira što se naknada za porodiljsko prima najpre, pa odvojeno, nakon tri meseca, naknada za negu deteta. Već tada sam zvao Sekretarijat, jer sam znao da od 1. januara kreće primena izmena Zakona, gde se visina naknade pomera sa tri prosečne zarade na pet. Tada mi je rečeno da nema potrebe da odvajamo zahteve, već da samo nakon Nove godine podnesemo novi zahtev koji će nam sigurno biti odobren, priča Miloš.

Međutim, kada je vreme za to došlo, zahtev je jednostavno odbijen, bez daljeg obrazloženja.

– Samo su nas odbili i rekli da ne znaju ko je mogao tako nešto da nam kaže. S obzirom da se visina naknade utvrđuje na dan podnošenja zahteva, povukao sam stari zahtev i podneo novi. Oni su doneli rešenje po kom se obustavlja zahtev u delu koji se odnosi na period nege deteta, a ostaje na snazi za porodiljsko. Po zakonu o upravnom postupku, možete da podnosite i povlačite zahtev i milion puta, ali to ne utiče na ostvarivanje prava. Ponovo smo podneli zahtev samo za naknadu za negu deteta, i tada sam naglasio službenici da pošto podnosim zahtev u ovoj godini, da se supruzi uračuna naknada prema tekućem zakonu. Ona nije bila sigurna o tome pa je zatražila mišljenje Ministarstva za demografiju i brigu o porodici, navodi Miloš.

U trenutku kada su se Miroslava i Miloš sredinom meseca obratili našoj redakciji za pomoć, mišljenje Ministarstva već su čekali skoro tri meseca, a da za to vreme Miroslava, umesto tri naknade, nije primila ni dinara, iako tim novcem treba da izdržava porodicu i petomesečnu bebu.

– Ni nakon dva meseca Sekretarijat nije odlučio po mom zahtevu iako je rok za donošenje rešenja 30 dana, dok u praksi takvu odluku donose u roku od sedam dana. Smatram da je ovo skandalozno i ne mogu da verujem da jedan zahtev ne mogu da reše dva meseca i da ostavljaju porodicu sa bebom bez prihoda dok se država hvali da se nikada više nije brinula o trudnicama i porodiljama, kazala je tada naša čitateljka.

Na Danasova pitanja i zahtev za tumačenjem ove pravne stvari Ministarstvo za brigu o porodici nije odgovorilo, a ni Sekretarijat nije pružio zvaničan odgovor, osim objašnjenja da kao prvostepeni organ, ne može da odgovara na takva pitanja medijima, te nas upućuju na nadležno Ministarstvo.

Ipak, nezvanično nam je u toj gradskoj instituciji, nakon dva dana, rečeno da je mišljenje Ministartsva stiglo, te da će problem ubrzo biti rešen. Isto uveravanje dobili su i naši sagovornici, da je zahtev prihvaćen, i da će im biti isplaćene sve zaostale naknade, te da sačekaju novo rešenje, koje će im biti poslato poštom.

Miroslavi i Milošu rešenje je stiglo pred prošli vikend, kao „hladan tuš“. Ono je bilo identično onom iz novembra prošle godine, a visina naknade ista kao i ranijih meseci.

– Zatražio sam i da mi proslede mišljenje Ministarstva, u kom su se oni pozvali na prvo rešenje iz novembra, što nema ni pravne ni životne logike, kaže Miroslavin suprug.

Miroslava je samo jedna od žena koje je izmena Zakona od 1. januara „uhvatila“ tokom trudničkog bolovanja ili neposredno nakon porođaja, i koje ne znaju mogu li da ostvare pravo na isplatu veće pomoći ukoliko im to primanja dozvoljavaju, u delu bolovanja koje ostvaruju za brigu o novorođenčetu.

Njen suprug navodi da se sa istim problemom bori i njihova komšinica i koleginica, koja još čeka odgovor Sekretarijata na podnet zahtev.

S druge strane, Danasu je u Sekretarijatu nezvanično rečeno da osim Miroslave, „nije bilo drugih slučajeva porodilja koje su se javljale sa istim problemom“.

– Mislim da je cilj da država ovakvim ponašanjem zaustavi i druge ljude da potražuju više naknade. Smatram da je to u potpunoj suprotnosti sa onim što država navodno propagira, da se povećava natalitet i da se podržavaju bračni parovi koji žele još dece, da se štite žene trudnice i porodilje i porodice sa više dece. Nije mi jasno koliku će to uštedu država da napravi ako tu razliku ne isplati, koliko je uopšte žena u Srbiji koje imaju visoku platu, a koje mogu i žele da rode dete, komentariše Miloš.

On navodi da će se svakako obratiti Upravnom sudu sa tužbom.

– Sledeće nedelje podnećemo žalbu Sekretarijatu, koji je u obavezi da tu žalbu prosledi Ministarstvu koje je drugostepeni organ, i koji je dužan da odgovori u roku od 60 dana. Ukoliko se to ne desi, podnećemo tužbu Upravnom sudu, najavio je Miloš.

Kako to nadležni vide
U obrazloženju, u koje je Danas imao uvid kao i u svu navedenu dokumentaciju, prilično nemušto Ministarstvo objašnjava da „imenovana može da nastavi korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta za preostali period od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva, a u skladu sa Zakonom o finansijakoj podršci porodici sa decom, koji je bio na snazi na dan otpočinjanja porodiljskog odsustva i na osnovu kojeg je i odlučivano o pravu privremenim rešenjem od 25.11. 2021, rešenjem kojim joj je priznato pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta od 17. 1.2022, odnosno na osnovu i kojeg je doneto rešenje 17.2.2022. kojim je, na njen zahtev, zamenjeno prethodno rešenje u delu korišćenja naknade zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari