Zdravko Krivokapić: Ruka pomirenja 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ koju je predvodio profesor Zdravko Krivokapić osvojila je na parlamentarnim izborima održanim u nedelju 32,55 odsto glasova, što je rezultat koji, kako kako mnogi analitičari ocenjuju, nije očekivan, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila 35,5 odsto glasova, ostavši bez većine.

Ovo su rezultati koje je juče objavila Državna izborna komisija na osnovu sto odsto prebrojanih glasova.

Govoreći u Izbornom štabu u nedelju uveče, Krivokapić je poručio da je „prvi cilj da pružimo ruku pomirenja, to je osnov našeg suživota. To nudimo svima“, dodajući da bez ruke pomirenja nema kvalitetne Crne Gore.

„Nudimo ono što je prirodno, da sve nacionalne stranke priđu pobedniku. Ne možemo da gradimo Crnu Goru drugačije. Ona je majka svih nas“, poručio je Krivokapić i apelovao na građane da proslave pobedu u svojim domovima „bez stvaranja tenzija, bez rekvizita. Crna Gora je podeljena po svim šavovima. Pružamo ruku pomirenja.“

Krivokapić, koji za sebe kaže da nije političar, jedan je od 57 univerzitetskih profesora koji su se priključili litijama održanim zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Rekao je da Zakon ne može da se popravi, već treba da se povuče, a litije smatra okidačem za rušenje aktuelnih vlasti.

Njegov politički angažman je počeo tek nedavno. Inače je jedan od osnivača NVO „Ne damo Crnu Goru“ koja je povezana sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i koja je organizovala niz javnih tribina.

Uoči nedeljnih izbora istraživanja su pokazala da važi za najpopularniju javnu ličnost u Crnoj Gori.

Zdravko Krivokapić je rođen 1958. u Nikšiću. Redovni je profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici od 2004. godine na predmetima Informatika i Sistem menadžmenta kvalitetom. Prvi je u generaciji diplomirao na Mašinskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore na smeru proizvodno mašinstvo 1981. i dobitnik je studentske nagrade „Devetnaesti decembar“ kao najbolji student.

Postdiplomske studije je završio u Beogradu 1989, a doktorirao je četiri godine kasnije u Podgorici. Staž pripravnika je odradio u Željezari „Boris Kidrič“ u Nikšiću tokom 1982, a na Mašinskom fakultetu u Podgorici počinje da radi 1983. kao asistent-pripravnik. Autor je više od 250 naučnih radova, 16 knjiga i udžbenika i 13 skripti. Takođe je realizovao brojne naučno-istraživačke projekte i stručne projekte.

Supruga s kojom ima petoro dece je, takođe, profesor na Univerzitetu. Najstarija kćerka je doktorirala, a ukupno troje dece je završilo postdiplomske studije. Najmlađi sin je srednjoškolac. Par ima i dvoje unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari