Aplikacija za ekološke problemeFoto: Pixabay/Pixundfertig

Ekološka organizacija Zelena patrola upozorila je na pisanje makedonskih medija koji su juče objavili informaciju da je Тrayal korporacija AD „Kruševac“ besplatno preuzela prošle godine veliku količinu opasnog otpada i eksplozivnih predmeta od kompanije AD „Teas-Теmко“ sa imanja AD „Makpetrol“ iz Skoplja.

Zelena patrola ističe da je zbrinjavanje opasnog otpada veoma skupo i naglašava da nije jasno zašto bi neka kompanija besplatno preuzimala opasan otpad, da ga skladišti, prerađuje i zbrinjava.

Posle katastrofalne eksplozije u Bejrutu, Zelena patrola upozorava da je donedavno postojalo slično skladište sa opasnim I eksplozivnim materijama samo nekoliko kilometara od Skoplja.

Kako se navodi, na imanju kompanije Makpetrol između naselja Dame Gruev i Novo Selo do pre samo godinu dana je bilo smešteno nekoliko tona zastarelog raketnog goriva za protivgradne rakete u vlasništvu AD „Teas-Temko“.

Velika količina opasnih i eksplozivnih materija nekoliko godina bila je jedno od najvećih žarišta zagađenja za životnu sredinu, ali i za bezbednost i zdravlje građana, posebno ako se zna da je raketno gorivo zapaljivo i njegova količina je dovoljno velika da izazove sličnu nesreću kao u Bejrutu, navodi se u saopštenju.

U novembru prošle godine, Vlada u Skoplju je preko Generalnog sekretarijata uspela da ukloni ovo štetno gorivo iz okoline Skoplja.

„Generalni sekretarijat je, na osnovu zaključka vlade, i na osnovu sporazuma sa jedinim ponuđačem Trayal korporacijom AD „Kruševac“ – Republika Srbija, konačno izneo van zemlje veliku količinu opasnih i eksplozivnih predmeta koji su prethodno bili u vlasništvu AD „Teas – Temko“ na imanju AD „Makpetrol“ u Skoplju „, saopštila je tada vlada u Skoplju.

Na taj način se Severna Makedonija oslobodila opasnog I štetnog goriva koje je besplatno prevezeno u Republiku Srbiju, čime je otklonjena opasnost od nesreće poput one u Bejrutu, navodi se u saopštenju Zelene patrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari