Zelena stranka traži da se vode zaštite Ustavom 1Foto: Zelena stranka

Delegacija Zelene stranke obišla je podkopaonički region, sa ciljem da se na licu mesta uveri kakvo je stanje u tom delu Srbije po pitanju izgradnje mini hidroelektrana.

Iako se najčešće spominje Stara planina, ovaj region je najviše devastiran po pitanju MHE, saopšteno je iz Zelene stranke.

„Na osnovu onoga što smo videli na licu mesta, moram reći da sam šokiran i da je situacija mnogo gora, nego što smo i sami mislili. Ako se pod hitno nešto ne preduzme, imaćemo pravu katastrofu na terenu“, izjavio je mr Goran Čabradi, presednik Zelene stranke.

„Obišli smo 3 reke regije, Jošanicu, Samokovku i Gobeljsku reku, i sa svakog stručnog aspekta,  dolazimo do zaključka da je ovo kombinacija ozbiljnog kriminala i još gore devastacije životne sredine. Odgovorno tvrdim da je ovo ravno katastrofi“, precizirao je dr Ratko Bajčetić, iz Zelene stranke.

„Kao primer navešću da je samo na Jošaničkoj reci, koja je duga 38 km, oko 28 km zacevljeno! Pa da li je to normalno!? I pitamo, ko je to dopustio!? I upravo zato ćemo podneti predlog i insistirati na tome da se vode zaštite Ustavom“, naveo je Čabradi.

Kako ističu u Zelenoj stranci ovo je region sa najgušće izgrađenim mini hidroelektranama, reka Samokovka, koja se nalazi u srcu nacionalnog parka je uništena, a nivo buke pored samih kuća lokalnog stanovništva iznosi oko 90 dcb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari