Zelena stranka zatražila smenu Danice Grujičić sa čela Komisije za psihoaktivne supstance 1Foto: Screenshot Facebook/Južne vesti

Zelena stranka saopštila je da je zatražila od Vlade da smeni Danicu Grujičić sa mesta predsednice i rasformira Komisiju za kontrolisane psihoaktivne supstance jer je rad komisije zasnovan na nehumanosti.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, uprkos mnogobrojnim medicinskim dokazima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropske medicinske asocijacije o lekovitim svojstvima derivata indijske konoplje, vladina Komisija uporno zabranjuje mogućnost njenog uzgajanja u svrhe lečenja.

Ovaj stav posebno, kažu iz Zelene stranke, zabrinjava kada se zna da u Srbiji postoji veliki broj osoba s teškim oboljenjima kojima bi lečenje derivatima konoplje olakšalo bolest, ublažilo simptome i unapredilo kvalitet života.

Oni su zatražili od Vlade Srbije da usvoji sistemsko rešenje koje bi omogućilo uzgajanje konoplje u medicinske svrhe.

– Dobrobit građana najvažniji je imperativ svake vlade. Pa i Vlade Srbije. Vladu na to obavezuje Ustav, ali i elementarna ljudskost. Vlada ne treba da se krije iza komisija. Ovo je pitanje od kog zavise životi građana, a Komisija ne sme da radi u interesu farmaceutskih lobija, a protiv zdravlja građana, rekao je Goran Čabradi predsednik Zelene stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari