Zeleno levi poslanički klub: Obustaviti besmislene procese protiv aktivista i novinara u Somboru 1foto Kristina Vučićević Danas

Zeleno-levi poslanički klub, Ne davimo Beograd i aktivisti iz Sombora, smatraju nedopustivim pravne procese koji se vode protiv troje građana, zbog navodne organizacije protesta i blokada protiv projekata kompanije Rio Tinto, saopštio je danas pokret Ne davimo Beograd.

U saopštenju se navodi da zvuči skoro neverovatno da su nadležni, kao dokaze da su ti građani organizovali blokade, naveli novinarske tekstove Save Majstorova i Sare Mikić na portalu SoInfo.

Dodaje se da se „Danijelu Mirkovu na teret stavlja da je u fejsbuk grupi, objavio fotografiju „Blokada“ i podelio vest sa informacijama o održavanju blokade“.

„Sudi se delom novinarima koji su izveštavali sa protesta i blokada, a delom građanima koji su objavljivali o blokadama na društvenim mrežama, a to govori da je cilj ovakvih procesa gušenje slobode govora“, ocenio je šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović.

Kazao je da time vlast želi da pošalje poruku svima koji ne žele da ćute, dok država, kako je ocenio, u saučesništvu sa podobnim investitorima, sprovodi očigledno štetne projekte.

U saopštenju je navedeno da je Jovana Đurović pozvala pravosudne organe da obustave „besmislene procese protiv aktivista i novinara u Somboru“.

„Sudski procesi zapravo pokazuju koliko je vlastima važno da priču o pobuni građana protiv Rio Tinta spinuju (još) jednom pravnom lakrdijom“, izjavila je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari