Želim što više da znam, da bih se pripremila za ulazak u taj svet odraslih 1

Na evidenciji smederevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje za Podunavski okrug, nalazi se devet osoba sa invaliditetom sa sedmim stepenom stručne spreme, pet sa šestim stepenom, šest sa petim stepenom, a najviše je sa prvim stepenom stručne spreme – 173 osobe sa invaliditetom, prenosi portal Podunavlje info.

Građani Republike Srbije jednaki su u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na pol, rasu, nacionalnu, versku i jezičku pripadnost, socijalno i kulturno poreklo, imovno stanje, uzrast, fizičku i psihičku konstituciju, smetnje u razvoju i invaliditet, političko opredeljenje ili drugu ličnu osobinu, piše u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Da li je baš uvek tako, koji su problemi prisutni kada su u pitanju osobe i pogotovo deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u obrazovnom sistemu. Tome je posvećen ovonedeljni medijski sadržaj koji realizuje Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa u okviru projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom” na portalu Podunavlje.info (www.podunavlje.info).

Pored devojčice L. D. koja pored ostalog kaže: “Želim što više da znam, da bih se pripremila za ulazak u taj svet odraslih”, sagovornici su predstavnici Ministarstva prosvete Školske uprave Požarevac, lokalne samouprave, organizacija osoba sa invaliditetom, psiholozi, kao i roditelji učenika sa invaliditetom.

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari