“Želimo da na jednom mestu okupljamo što više mladih”: Subotica dobija moderan i funkcionalan Omladinski centar 1Lokacija novog Omladinskog centra u Subotici, foto: NJ/Magločistač

Nakon što je gotovo deceniju bio smešten u neadekvatnom prostoru, Kancelarija za mlade grada Subotice, ali i sva subotička omladinska udruženja i organizacije dobiće novi Omladinski centar, koji bi trebalo da zaživi za godinu i po dana.

Kako objašnjava Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade grada Subotice, to će biti moderan i funkcionalan prostor koji će se nalaziti u objektu u Ulici Hanibala Lučila broj 7, za čiju rekonstrukciju i opremanje je Vlada Srbije opredelila 22 miliona dinara.

Objekat će raspolagati sa tri velike prostorije, u kojima bi trebalo da budu smeštene kancelarije i sala za predavanja, kao i prostranim dvorištem koje će biti uređeno kako bi mladi mogli da ga koriste.

“Ono što je bitno napomenuti, jeste da će osim Kancelarije za mlade, ovaj prostor moći da koriste i sve ostale omladinske organizacije, udruženja, savezi, unije, srednjoškolci, odnosno svi oni koji nemaju i kojima je potreban ovaj prostor, što je suština otvaranja ovog Omladinskog centra. Time želimo da na jednom mestu okupljamo što više mladih ljudi koji će zajedničkom energijom, povezivanjem i umrežavanjem sprovoditi svoje aktivnosti na lokalnom nivou”, objašnjava Đukanović.

Subotica ima gradski Omladinski centar još od 2013. godine, koji se nalazi na Senćanskom putu kod glavne autobuske stanice.

“Želimo da na jednom mestu okupljamo što više mladih”: Subotica dobija moderan i funkcionalan Omladinski centar 2
Lokacija postojećeg Omladinskog centra u Subotici, foto: video printscreen/Fejsbuk stranica Magločistač

Međutim, osim skučenog i neadekvatnog prostora, Đukanović kaže da je tu bilo i drugih problema, pre svega u odzivu mladih ljudi, zbog čega se “mnogo radujemo tom projektu koji će zaživeti za nekih otprilike oko godinu, godinu i po dana”.

Grad Subotica je već izradio projektno-tehničku dokumentaciju, a u narednom periodu sledi raspisivanje javne nabavke za izvođača radova, koji bi trebalo da traju oko godinu dana.

Za to vreme osmišljavaće se novi sadržaji i programi koji će biti ponuđeni mladima, u šta će biti uključeni svi važni lokalni akteri i Omladinski centar OPENS iz Novog Sada.

“Pričaćemo o tome koji programi će tu biti implementirani, na koji način, kako i koji akteri to mogu da sprovode. Napravićemo jedan plan zajedno kako da postavimo taj centar na zdrave osnove, da to bude prostor koji je dostupan i otvoren za mlade, gde mladi mogu uvek da dođu da koriste resurse koji su tu dostupni i da imamo programe koji su u skladu sa njihovim potrebama”, kaže Nemanja Obradović, koordinator Omladinskog centra OPENS, koji sprovodi projekat osnivanja omladinskih centara u Subotici, Somboru, Nišu i Mionici, po modelu koji je već uspostavljen u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, do sada su promovisani standardi omladinskih prostora, odnosno minimum koji treba da se ispuni da bi omladinski centar bio uspostavljen, kao i načini na koje udruženja građana i lokalne institucije mogu da prikupljaju sredstva od međunarodnih donatora, te da će se OPENS potruditi da obezbedi određena sredstva za programsko delovanje Omladinskog centra u Subotici.

“Ono što je negde situacija u Subotici, jeste da je istekao Lokalni akcioni plan za mlade i treba uskoro da počne proces izrade novog. Prvi korak u izradi tog plana biće ispitivanje potreba i problema mladih u Subotici i to će biti neka osnova za razvoj ovih programa u Omladinskom centru u narednom periodu”, ističe Obradović.

Kada je u pitanju buduća lokacija Omladinskog centra, Obradović smatra da nije nužno da se prostori za mlade nalaze u strogom centru grada, već kvalitet programa, odnosno da prostor bude prepoznat od strane mladih i da ga aktivno koriste, navodeći primer Omladinskog centra u Novom Sadu koji se nalazi u naselju Liman 3, a u koji mladi ciljano dolaze na programe koji im se dopadaju.

“Kada je situacija takva da prostor nije u centru grada, onda moraju da se ulože značajni kapaciteti za bolju vidljivost samog programa u centru. Mora da se uloži malo više vremena, energije i kapaciteta svih lokalnih aktera da bi taj prostor zaista zaživeo. Tako da mislim da ideja da taj prostor bude izmešten ima i dobre i loše strane i mislim da Subotica ima kapacitet da to uradi na jedan kvalitetan način, jer samo od Subotičana zavisi na koji način će to biti izvedeno. Mi sada otvaramo jedan proces koji će biti transparentan, gde će svi oni moći da se uključe, da kažu svoje ideje, da zahtevaju uslove u kojima će to da funkcioniše. To su naša očekivanja, da se Subotičani zajedno sa Gradskom upravom izbore za najbolji mogući program koji treba da se desi”, poručuje Nemanja Obradović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari