Žene u crnom: Pamtimo opsadu Sarajeva

Ostavite komentar


  1. Zločin je zločin. A ne prvenstveno samo zločine koje su počinili Srbi. Muslimani i Hrvati su bili dobri, humani…,ma da.

  2. A da ove zene urade nesto prakticno- korisno za ovo drustvo umesto da se “ javljaju” na odredjene datume- tipican primer parazitiranja na tudjim parama i podizanja politickih tenzija sa dogadjajima koje bi trebalo zauvek ostaviti u ladice i prepustiti istoricarima a ne dnevno politickoj propagandi.
    Nadam se da ce te objaviti komentar mada nije politicki korektan.

    1. Zbog tog stavljanja u ladice danas imamo ovakvu vlast. Uvek se cudim ljudima kada se pitaju kako smo dosli do ovde, da imamo ovakve ljude na vlasti, pa tako sto smo njihove zlocine stavili u ladicu. Zasto nas onda cudi sto neko ko je odgovoran za ono zlo iz devedesetih, danas je korumpiran, manipulatovan i vlada diktatorski i bez trunke obraza.

      1. „Pazi Mirko ide metak?! Hvala Slavko?!“. Vi nikako da izadjete iz skojevskog šinjela.Verovatno Vam niko nije „demokratski“ ubijen od strane sarajevskih pravednika?

  3. Stvarno? Baš to pamtite na današnji dan? A ne pamtite zločinačko bombardovanje 1941. godine? Znate, to je bilo u onoj praistoriji pre Miloševića, u ona pradavna vremena koja vi uporno zaboravljate. Pošto imate hroničan problem sa selektivnim pamćenjem, evo ja ćuvam pomoći. To vam je onaj rat kada su bosanski muslimani, sada poznati kao Bošnjaci, šurovali sa Hitlerom i zvali se hrvatsko cveće. Sećate se? Vreme handžar divizije, Jasenovca…. Eto, nadam se da sam vam osvežio pamćenje.

  4. I mi bi trebal9 da se setimo odreda el mudzahedin. Taj odred fanatika je pocinio nevidjene zlocine. Odsecao glave ljudima….

  5. Ispadne da su u Sarajevu samo Srbi ubijali, a i ovi sto su poginuli to su nesrecni slucajevi…
    A ovo je toliko providno, da ove spodobe nemaju ni trunku morala i svesti, da rade za pare i nista drugo… bednice

  6. Dokle više sa iznošenjem poluinformacija i neistina u saopštenjima tog udrućenja, kao i nekih drugih?
    Prvo, tzv „opsada“ Sarajeva nije trajala 1475 dina i ta cifra je nastala kao politička odluka odredjenih krugova iz SA kako bi se što više doprinelo onom statusu grada i muslimana kao „mučenika“ i „žrtvi“ odnosno isključivih žrtava tog rata i da bi eto, „opsada“ Sarajeva bila nejduža u istoriji ratovanja pa su je protegli i na 1996 godinu odnosno sve do „integracije“ onih teritorija koje su tokom rata držali bosanski Srbi.

    Drugo, mnogo važnije, zloupotreba broja žrtava.
    Stalno barataju tom cifrom od „preko 11.000 odraslih osoba i preko 1.600 dece“ a to jednostavno nije istina i sramotno je zarad onih koji jesu stradali.

    Ukupno, sa predratne teritorije grada Sarajeva, tokom ratnih dejstava poginulo je (i nestalo) 13.952 ljudi!
    Od tog broja, u statusu civila, 5.564 (3.885 muslimana, 1.097 srba) a u statusu vojnika, 8.275 (5.574 muslimana u sastavu ARBiH, 235 srba u sastavu ARBiH, 2.241 srba pripadnika VRS).
    Dalje, stradalo je 705 maloletnih osoba, od tog broja, 94 njih starosti 15-18 godina u statusu vojnika.

    I ove brojeve nisu saopštili srbi ili neka institucija iz Srbije već je obavljeno istraživanje od strane Istraživačko dokumentacionog centra sa sedištem u Sarajevu u periodu od 2004 do 2011 od strane velikog broja saradnika i rezultati su objavljeni u 4 toma 2012, „“Bosanska knjiga mrtvih“ gde su, poimence navedena imena 95.940 žrtava (mrtvih i nestalih), i muslimana, i srba, i hrvata, i „ostalih“, stradalih i kao civili i kao vojnici (38.239 civila i 57.701 vojnika), bez razlike, sa predgovorom Nataše Kandić i koja se inače lako može naći na internetu u PDF formatu.

    Najžalosnija stvar u svemu jeste to, kako se došlo do „cifre“ od „preko 11.000 poginulih u opkoljenom Sarajevu“ kojom se zvanično Sarajevo služi, oni su od ukupnog broja stradalih, onih 13.952 jednostavno oduzeli onih 2.241 srba pripadnika VRS.

    I to i takvo fabrikovanje se protura i potura kao „gola činjenica“ već godinama iako postoje relevantni odnosno najrelevantniji mogući podaci ali očito ne odgovaraju niti zvaničnom bošnjačkom Sarajevu niti nekim dušebriznicima u Srbiji.

  7. Baš bih želeo znati šta nije u redu sa mojim današnjim komentarem pa nije „pušten“…
    Da li sam izneo krive ili netačne podatke, nisam naveo izvor za podatke koje sam izneo, šta je u pitanju?

    Ili su možda „Žene u crnom“ „svete krave“ srpskih nevladinih organizacija pa se ne dozvoljava bilo šta što dokumentovano potire njihove „izjave“?

    Stvarno ste postali „Informer“ odredjenih krugova u Srbiji i vidim da će ovde uvek ostati sve isto, „čiji god došli na vlast“ jer svako će imati svoj „Informer“ samo što će se moćda zvati „Danas“ a „Pink“ će i tada biti „Pink“ jer se gazda uvek prešalta a „“novi“ koji uzjašu“ ga sa obe ruke dočekaju u njihovo kolo…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.