Žene u crnom tražile dozvolu da bude prekrečen mural Ratku Mladiću u Njegoševoj 1Žene u crnom 10. jula 2021. Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Nevladina antiratna organizacija Žene u crnom zahtevala je danas od nadležnih institucija da pronađu i kazne napadače na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava, kao i da dozvole prekrečavanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

„U noći između 10. i 11. novembra 2021. godine dvojica nepoznatih napadača su na prostorije Inicijative mladih za ljudska prava crnim sprejom ispisala Ratko Mladić heroj, navodi se u saopštenju ŽuC-a pod naslovom „Režimska hajka ne prestaje!“

 Napad se, podseća se, desio u konktekstu krajnje izražene polarizacije povodom inicijative da se sa zgrade na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadović, u beogradskoj opštini Vračar ukloni mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića.

„Da podsetimo, policija je zabranila uličnu akciju prekrečavanja murala, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava, uhapsila je aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović koje su isti gađale jajima, a potom nije dozvolila da aktivisti i aktivistkinje priđe muralu na Međunarodni dan borbe protiv fašizma“, saopšile su Đene u crnom i dodale da su  samo nekoliko dana ranije napadnute i njihove prostorije i na ulaznim vratima prostorija je napisano: Kurve u crnom i Ratko Mladić.

Država je svim ovim svojim postupcima poslala jasnu poruku da je upravo ona ta koja štiti mural Ratka Mladića, da sve fašističke falange koje stoje u odbranu murala nisu otrgnute iz savršeno organizovanog lanca komandovanja, već ih organizuje vladajući režim u Srbiji.

„Država je takođe ovim uputila jasnu poruku da je sa potpunog poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca prešla na aktivnu odbranu simbola i znamenja fašističke ideologije i prakse oličenih u liku ratnog zločinca Ratka Mladića iz institucija u javne prostore.
Država ne prestaje da kreira klimu u društvu u kome se napadi na sve one koji se zalažu za raskid sa zločinima iz prošlosti, ne samo dozvoljavaju, nego se i kontinuirano i sistematski podstiču“, navele su Đene u crnom.

Ranije danas 70 organizacija civilnog društva u Srbiji zatražilo je da Vlada Srbije naloži nadležnim gradskim organima preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću, kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prekine praksu zabrane javnih okupljanja usled svoje navodne nespremnosti da bezbednosno kontroliše kontraskupove.

U zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 70 organizacija, zahteva se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja.

„Da se vlada Srbije jasno odredi prema pretnjama koje aktivisti i aktivistkinje dobijaju povodom podrške uklanjanju murala Ratku Mladiću, uključujući i pretnje aktivistima na samom skupu, na koje prisutni službenici policije nisu reagovali, kao i da tužilaštvo na njih reaguje u što kraćem roku“, tražile su organizacije civilnog društva.

Ponašanje vlasti i veličanje ratanog zločinca osudilo je i više međunarodnih organizacija.

Takođe, grupa NVO održaće sutra neprijavljen protest na Cvetnom trgu. Organizacije koje planiraju novi skup za subotu nisu mogle da ga prijave policiji jer je zakonski rok sedam dana. Kažu da će biti u kontaktu sa policijom.

Skup je zakazan na Cvetnom trgu u 18 časova, a ideja je da dođu do murala. Dodaju da su svesni da to sa sobom nosi izvestan bezbednosni rizik i da su u komunikaciji i sa pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice.

Najavljeno je da će se na skupu u subotu obratiti Aida Ćorović, koja je privedena u utorak 9. novembra nakon što je mural gađala jajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari