Ženska platforma: Prilikom nastupa predsednik treba da poštuje Ustav koji afirmiše pravo žena da slobodno odlučuju o svom telu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Organizacija Ženska platforma za razvoj Srbije pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u svojim budućim javnim nastupima, poštujući Ustav nad kojim se zakleo tokom inauguracije, afirmiše pravo žena da slobodno odlučuju o svom telu, saopštila je ta organizacija.

Ženska platforma je, povodom Vučićevih navoda tokom inauguracije da ćemo nestati kao narod ako se ne rađaju deca, podsetila da je demografska politika pre svega razvojno pitanje, neodvojivo od kvaliteta svakodnevnog života žena i muškaraca.

Istaknuto je da je povećanje stope rađanja u najdirektnijoj vezi sa pravednim politikama, osmišljenim i dostupnim uslugama usmerenim na brigu o zdravlju trudnica, majki i novorođenčadi, brigu o porodici i deci, eliminaciju nasilja i diskriminacije kako prema ženama tako i u društvu u celini.

Navedeno je da demografska politika predstavlja važan deo vizije društva u kakvom želimo da živimo, ali da ta vizija u Srbiji decenijama izostaje.

Podseća se i da je praksa direktnog i indirektnog optuživanja žena za nisku stopu nataliteta i njihove „sebične izbore“ viđena i kroz istupanja ministra za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrovića.

Ženska platforma ukazala je na težak položaj žena na selu i neodgovarajući odnos države prema poljoprivrednicama, na kršenje radnih prava žena, niske zarade i nestabilnost radnih mesta.

Istaknuto je da je u javnosti otvoreno i pitanje lošeg postupanja prema trudnicama i porodiljama u zdravstvenim ustanovama.

Naglašeno je da Mreža Žene protiv nasilja i druge organizacije koje su posvećene borbi protiv nasilja nad ženama uporno ukazuju na to da se nasilje prema ženama ne smanjuje, a da postupanje institucije nije efikasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari