Ženska platforma za razvoj Srbije o tragediji u "Ribnikaru": Među nama dominira mačo kultura 1Foto: Danas/Nina Čolić

Ženska platforme za razvoj Srbije uputila je danas saosećanje roditeljima, porodicama i prijateljima svih ubijenih devojčica i dečaka i radnika obezbeđenja škole „Vladislav Ribnikar“ i poručila da je uz sve one čija su deca i najbliži u teškom stanju i za čije živote i zdravlje se bore lekari Ugentnog centra i dečije klinike u Tiršovoj.

Platforma je u saopštenju pozivala sve građane Srbije da pokažu saosećanje, a profesionalce koji su u mogućnosti da pruže psihološku i druge vrste podrške svoj traumatizovanoj deci, nastavnicima i zaposlenima u školi „Vladislav Ribnikar“ kao i roditeljima i porodicama onih koji su danas stradali u masakru kakav u Srbiji zemlji nije zabeležen.

Istovremeno je ukazano na pojave u društvu koje su dovele do zločina, a na koje „nismo imali sistemske i efikasne odgovore“.

Ocenjeno je da se nasilje „godinama relativizuje, a njegove posledice umanjuju, što ga danas čini društveno prihvatljivim oblikom ponašanja“.

„Među nama dominira mačo kultura, zloupotreba moći, muško nasilje u porodičnom i partnerskom kontekstu, a nastupi ličnosti iz našeg javnog i političkog života kakteriše agresija, govor mržnje, verbalno nasilje, u poslednje vreme i spremnost na fizičko nasilje“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je i da su „deci i mladima preko video igrica, medija i društvenih mreža dostupni sadržaji prepuni nezamislive destrukcije i brutalnog nasilja“, a u slučajevima nasilja „čiji su počinioci deca uočava se odsustvo vrednovanja sopstvenog i tuđeg života“.

Platforma u saopštenju ističe i da je „medijsko izveštavanje o nasilju sa teškim posledicama je tabloidno, senzacionalističko, sa učestalim povredama etičkog kodeksa i profesionalnih standarda u izveštavanju“.

„Školi je oduzet autoritet i značaj koji je nekada imala a nastavnici su razapeti između vlastitog socijalnog položaja, pritiska sistema i očekivanja roditelja, generacije roditelja nisu u stanju da odgovore na izazove vremena i okruženja, a za njih ne obezbeđujemo odgovarajuću podršku“, ističe Ženska platforme za razvoj Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari