Ženske studije o rodno zasnovanom nasilju 1Ilustracija/ Foto: Pixabay/ Ninocare

U toku 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Centar za ženske studije u Beogradu 10. decembra organizuje jednodnevni modul „Feminizam i levica – o rodno zasnovanom nasilju“.

„U javnosti se o rodno zasnovanom nasilju (RZN) najčešće govori tek kada ono eskalira i to kroz rubrike tzv. crne hronike. Međutim, ono što u takvom pristupu nedostaje jeste analiza društvenih i strukturnih pretpostavki koje omogućavaju da se nasilje stalno iznova reprodukuje. Neka od ključnih pitanja koja postavljamo na ovom modulu baviće se upravo kompleksnošću fenomena nasilja, njegovim uzrocima i ispoljavanjima, kao i načinima na koji mu se može pristupati”, saopštio je Centar za ženske studije.

„Kako prevenirati i zaustaviti nasilje, ako ne razmontiramo sve elemente društvene mašine koja ga generiše? Kako interpersonalno nasilje analizirati kao manifestaciju nasilja koje se omogućava na širem nivou zajednica, i na najširem strukturnom nivou neoliberalnog kapitalizma? Kakve veze RZN ima sa siromaštvom, ekocidom, rasizmom, kolonijalizmom? Konačno, kako se opirati nasilju u kapitalizmu, kroz zajedničko delovanje, kroz umetnosti, kroz pobune?”, neka su od pitanja na koje će učesnici pokušati da odgovore.

O orodnjenom nasilju iz ugla teorije socijalne reprodukcije govoriće Maja Solar, o strukturnom nasilju i prevazilaženju nasilja u progresivnim zajednicama Marijana Stojčić, a o reprezentacijacama RZN i otporima kroz angažovanu umetnost u serijama, filmovima i knjigama Nađa Bobičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari