Ženski centar Užice jedini u Zlatiborskom okrugu nudi uslugu SOS telefona za žene žrtve nasilja 1Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Ženski centar Užice je, povodom 16. maja, Međunarodnog dana SOS telefona, podsetio na to da žene iz celog Zlatiborskog okruga mogu da zatraže besplatnu pomoć i podršku pozivajući SOS telefon u sedištu tog udruženja.

Tu uslugu, Ženski centar je, uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Užica i Ženske odborničke mreže, uspostavio u Užicu u avgustu 2015. godine.

„Od tada do kraja 2021. godine je primljeno 5.879 poziva na SOS telefon. Pokrenuto je 130 pravnih postupaka za zaštitu od nasilja. Obavljeno je 530 individualnih pravnih, psiholoških i socijalnih konsultacija u prostorijama organizacije, a za pomoć i podršku se obratilo 715 žena“, ističu u užičkom Ženskom centru.

I pored brojnih izazova, Ženski centar je istrajalo i uspeo da tu važnu uslugu održi i da je 2018. godine licencira, a SOS telefon tog udruženja je jedina licencirana usluga za žene žrtve nasilja u Zlatiborskom okrugu.

Ženski centar Užice jedini u Zlatiborskom okrugu nudi uslugu SOS telefona za žene žrtve nasilja 2
Foto: Ženski centar Užice

Iako je usluga uspostavljena sredstvima Grada Užica, na telefon se javljaju žene iz celog  Zlatiborskog okruga. Zbog toga su pokrenute aktivnosti zagovaranja, koje još uvek traju, da se ta usluga regionalizuje, tako što bi više lokalnih samouprava učestvovalo u njenom finansiranju.

Time bi se obezbedila finansijska održivost rada i pokrivenost tom uslugom čitave teritorije Zlatiborskog okruga.

Uslugu sufinansiraju Grad Užice sa 500.000 i Opština Čajetina sa 250.000 hiljada dinara. Opštine Nova Varoš i Priboj su u više navrata planirale sredstva ali,  ističu u Ženskom centru, nikada nisu raspisale javne nabavke za ovu uslugu, pa su planirana sredstva utrošena u druge svrhe.

„Opština Arilje još uvek nije u ovoj godini raspisala javnu nabavku, iako su u budžetu planirana sredstva u iznosu od 300.000 dinara, prema predlogu koji je Ženski centar Užice uputio svim lokalnim samoupravama u Zlatiborskom okrugu“, navodi se u saopštenju i ističe da je Opština Raška, u ovoj godini, angažovala taj Centar da pruža tu uslugu.

Prijave nasilja na 0800 333445

SOS telefon Ženskog centra u Užicu je 0800 333445 i žrtve nasilja mogu da pozovu svakog radnog dana od osam do 20 časova. Poziv je besplatan za sve fiksne i mobilne mreže, besplatna je i ta usluga, a žrtve mogu i anonimno da prijave nasilje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari