Ženski manastir Svete Melanije u Zrenjaninu 1Foto: M.P.

Manastir Svete Melanije u Zrenjaninu od svoje izgradnje daje vredan doprinos verskom životu grada i saobornosti a u njemu su pohranjene retke i vredne relikvije.

Manastir Svete Melanije podignut je 1935. godine u tadašnjem Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu.

Manastir je podignut je kao zadužbina episkopa banatskog dr Georgija Letića a na želju članica Hrišćanske zajednice u Petrovgradu na čelu sa učiteljicom, monahinjom Petronijom.

Deo srednjeg i severnog Banata, naime, ostao je bez manastira a kako je u Velikom Bečkereku ranije postojao manastir Drenovac, doneta je odluka da se na tom mestu podigne novi.

Na potezu takozvanih Vodica kupljeno je zemljište iz fonda koji je osnovao dr Letić a zajednica je takođe prikupljala sredstva.

Sestra episkopa dr Georgija Letića, Olga Vojnović, nastavila je brigu o podizanju manastira i sama je priložila veliku sumu novca za kupovinu šumice pored mesta gde će biti manastir.

Bilo je još mnogo dobrotvora, pojedinačnih i kolektivnih i radovi na manastiru su završeni 1938. godine.
Manastir je osvetio episkop bački Irinej, na Mitrovdan 1939. godine.

U manastiru se čuva Prestono Jevanđelje štampano 1663. godine u Moskvi, koje je stavljeno pod zaštitu države.

Episkop bački Nikanor Iličić, pitomac episkopa dr Georgija Letića, darovao je manastiru česticu mošti Svete Melanije Rimljanke, koja se čuva u manastirskom hramu.

Pored manastira se nalazi kapela Prepodobne majke Paraskeve – Svete Petke, sa manastirskom vodicom koja je kompletno obnovljena 2009. godine.

Manastirski konak sazidan je 1967. godine a od 2010. do 2012. proširen je manastirski hram, uređena kripta da bi 2011. godine bio postavljen novi ikonostas u hramu, koji je poklonio arhimandrit Dositej, nastojatelj manastira Grgetega, Eparhija sremska, za pokoj duše njegove majke monahinje Nedelje.

Slava manastira je 13. januar, praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz V veka.

Danas je na čelu manastira igumanija Marija a zanimljivo je da je prva upraviteljica manastira bila monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari