Ziđin plaća milion dinara zbog zagađenja 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Kineska kompanija Ziđin moraće da uplati milion dinara u humanitarne svrhe zbog zagađenja životne sredine.

Kako je saopštila NVO RERI, nadležno javno tužilaštvo u Negotinu donelo je Naredbu kojom je naloženo Zijin Copper-u i odgovornom licu da, zbog zagađenja reke Mali Pek u 2021. godini uplati pomenuti iznos.

Takva odluka doneta je pošto je RERI podneo krivičnu prijavu protiv kineske kompanije, a tužilaštvo donelo naredbu kojom se odlaže krivično gonjenje i nalaže uplata novca u humanitarne svrhe.

– U martu mesecu 2021. godine došlo je do uznemirenja javnosti zbog zagađenja reke Pek, koja je usled aktivnosti kompanije Zijin Copper poprimila mutnu, crvenu, bakarnu i zelenu boju. Nakon obraćanja velikog broja građana, RERI je angažovao Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, koji je sproveo uzorkovanje mulja iz reke Mali Pek. Rezultati uzorkovanja su pokazali da je mulj izuzetno zagađen zbog visokih koncentracija zagađujućih materija, i to: bakra u 17 puta većoj količini u odnosu na propisanu, arsena u 3,5 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu, kao i olova u gotovo 2 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu – naveo je Reri u saopštenju.

Reri je dalje podsetio da je analiza  površinskih i otpadnih voda nizvodno od rudnika, koju je sproveo Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara, pokazala višestruka prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija, i to: gvožđa u količini pet puta većoj u odnosu na propisanu vrednost, kao i mangana u dvostruko većoj količini u odnosu na propisanu vrednost.

-Zbog svega navedenog, RERI je u maju 2021. godine podneo krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je usled nezakonitog poslovanja od strane kompanije Zijin Copper došlo do zagađenja životne sredine u većoj meri u skladu sa članom 260. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije, te predložio tužilaštvu da u najkraćem roku pokrene postupak protiv osumnjičenih. Postupajući po krivičnoj prijavi RERI-ja, a na osnovu dokaza i izveštaja/nalaza koje smo dostavili, Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu je u aprilu 2022. godine donelo naredbu kojom se odlaže krivično gonjenje protiv Zijin Copper-a, kao i odgovornog lica J. X.-a, zbog krivičnog dela zagađenje životne sredine, i naložilo im da u humanitarne ili druge javne svrhe uplate iznos od 1.000.000,00 dinara – zaključio je Reri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari