Žigmanov: Srbija posvećena ostvarivanju verskih sloboda 1Tomislav Žigmanov, foto: Medija centar Beograd

Srbija je posvećena afirmaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom Međunarodnog dana verskih sloboda, 15. januara.

On je u saopštenju naveo da „ostvarivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja ima pozitivnu ulogu u jačanju demokratije i borbi protiv verske netolerancije“.

Naglasio je da Ustav Srbije garantuje građanima slobodu izražavanja vere ili verskih uverenja, obavljanje verskih obreda, pohađanje verske službe ili nastave, „pojedinačno ili u zajednici sa drugima“.

Žigmanov je istakao da je diskriminacija po osnovu veroispovesti zabranjena Ustavom, Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i nizom zakona kojima se regulišu oblasti društvenog života.

Dodao je da su u Srbiji pripadnici nacionalnih manjina najčešće vernici crkava i verskih zajednica koje su različite od većinske Srpske pravoslavne crkve.

Oni, dodao je Žigmanov, pored prava na informisanje, obrazovanje, negovanje kulture, službenu upotrebu jezika i pisma, imaju pravo i na bogosluženje na maternjem jeziku.

Međunarodni dan verskih sloboda 15. januar ustanovljen je 1950. godine sa ciljem da se podrži duh jedinstva, tolerancije i uvažavanja svojstvenosti među pripadnicima različitih veroispovesti.

Svrha Međunarodnog dana verskih sloboda ja da promoviše kulturu različitosti i istakne da se načini izražavanja duhovnosti u društvu ispoljavaju u harmoniji svakog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari