Žilnik: Kod nas je na delu provincijski fašizam, antifašizam nije zakopan i mrtav

Ostavite komentar


  1. Kod nas je na delu primitivizam , nekultura i sebicnost – jednom recju dno dna .

    1. Moj Zelimire,po tebi Jugoslaviju je stvotijo Sava Kovacevic i druhovi.Ja bih pre rekao da su je oni unistili.

    2. performa s u novom sadu 1988 je vrlo sličan skoro identičan sa opisom demonstracija srba u sarajevu 1919 . pročitajte taj opis u andrićevom romanu gospođica i sve će vam biti jasno. ovde se ništa ne menja.

  2. Žilniku beskrajno poštovanje , on je jedan od retkih koji nije pljunuo na zemlju i SISTEM koji su mu omogućili da se u životu bavi onime što voli , bar toliko . Lepo je i da DANAS , list čiste kapitalističke i antisocijalističke ( nije to jedno te isto) provinijencije objavi ovakav članak , naravno skrećući pažnju sa suštinske poruke Žilnika , a to je socijalizam kao bolji sistem , sistem od kojeg se može mnooogo naučiti , na fašizam kao striktno politički problem u smislu šikaniranja političkih protivnika . Fašizam je dragi moji , KAPITALISTIČKI sistem , ma koliko mu vi davali epitete poput ,,nacionalsocijalizma“ . Da vas podsetim da Hitler nije oduzeo imovinu niti jednom jedinom nemačkom bogatašu , svi su oni nastavili i u ratu da se bogate , najviše na račun ratnih zarobljenika , ali klasni odnos je vrlo jasan i vrlo kapitalistički.

  3. „Uz Albaniju, mi smo jedina zemlja koja je samu sebe oslobodila u tom ratu.“
    Albanija je jedina sebe samu oslobodila, bez pomoci strane vojske, i ako ce pre biti da su se Nemci samo spakovavali i mirno otisli, bas kao i Renduliceve trupe u Finskoj. Bio je ceo rat na sovjetskoj granici a izgubio je 200 vojnika za 4 godine i brzo se predao britancima u Norveskoj!
    Da nije bilo Crvene Armije, ‘Kacusa’ i Batinske Bitke. Drugovi Peko Dapcevic i Koca Popovic bi preko Dunava pucali po Nemcima do 1953 godine! Prvog oktobra 1944 nepobedivoj Titovoj Armiji je dato da oslobodi Beograd. Sovjetski Generali su bili misljenja da Jugoslovenska Armija treba da sama udje u svoju prestonicu i tako se simbolicno svom narodu predstvi kao oslobodilac i pobednik! Kada posle 2 nedelje zestokih borbi nisu uspeli da oslobode ni Barajevo, Crvena Armija jh je zamolila da se pomere u stranu. U Beograd su usli za 3 dana!!!
    Te bi cinjenice G. ‘Istoricar’ morao da zna!

  4. A pre toga smo imali provincijsku demokratiju. Zna Zeljko o cemu pricam.

  5. Sve odraz neobrazovanja I nekulture. Jednom je i antifašizam bio fašizam po svojoj metodi maltretiranja, dojavljivanja i odvođenja u noć neposlušnog naroda. A privilegije su odlazile po partijskoj liniji. Fašizam i antifašizam su isto na Balkanu i istočnije. U tom i je problem. Za komunizma izgubljeno je 60 godina kultiviranja ljudi u odgovorne, razumne, samomisleće individue koje mogu da vode društvo u budućnost. A najbolji su otišli iz zemlje kao i sada.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.