Živeli kao devojčice 25 godina zbog majčine želje da ima ćerke 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme pre 80 godina pisao je o kažnjavanju pekara zbog nepropisnog mešanja brašna, a list Pravda objavio je priču o dva brata koja su 25 godina živeli „kao devojke“.

List Vreme, na današnji dan 1941.godine, izvestio je o neobičnom kažnjavanju jednog pekara.

Živeli kao devojčice 25 godina zbog majčine želje da ima ćerke 2
Foto:screenshot/digitalna.nb.rs

Naravno, poznato nam je svima da ukoliko načinimo neki prestup, za to ćemo dobiti odgovarajuću kaznu, i uglavnom se radi o ozbiljnijim prestupima.

Ipak, ovo je priča o jednom pekaru koji je optužen zbog nepropisne mešavine brašna u hlebu.

Radi se o Teodosiju Nikoliću koji je imao pekaru u Zemunu, u Novogradskoj ulici broj 14.

U njegovom hlebu mešavina kukuruza bila je 20 odsto. Čak je jedno vreme prodavao i hleb od čistog pšeničnog brašna, što znači da je kršio postojeću uredbu koja to zabranjuje.

Protiv njega je podneta prijava Sedamnaestom kvartu u Zemunu i pozvan je na saslušanje.

Nikolić je u svoju odbranu rekao da nije imao dovoljnu količinu kukuruznog brašna, te da je iz tog razloga morao da koristi potpuno pšenično brašno. Nikolić je takođe izjavio i da nije imao nikakvu nameru da krši Uredbu.

I pored njegovog iskaza, sud je odlučio da ga kazni sa pet dana zatvora i 2.000 dinara novčane kazne.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Živeli kao devojčice 25 godina zbog majčine želje da ima ćerke 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

„Dva brata koji su 25 godina živeli kao devojke“ glasio je naslov u listu Pravda.

U ovom kratkom tekstu list je objavio priču o dva brata koji su jednog dana u varoši Andresonu, savezna država Indijana, došli u opštinu i zatražili da se podaci u njihovoj matičnoj knjizi rođenih izmene.

Naime, oni su punih 25 godina živeli kao ženske osobe – nosili haljine i ponašali se tako. U knjigama su zavedeni kao Beti i Meri, a kao mali igrali su se lutkama.

Ova priča započela je tako što je njihova majka pošto poto želela da ima žensku decu, ali kako se to nije ostvarilo, ona je svoje sinove „pretvorila“ u devojčice.

Kako su živeli u maloj varoši, udaljeni od bilo kog većeg grada, oni su potpuno navikli na takav život i živeli izolovani od druge dece i ljudi.

Kako kažu, jedan običan slučaj otvorio im je oči i oni su ponovo postali svesni svog pola.

„Ovo je još jedan slučaj da je Amerika doista zemlja neograničenih mogućnosti…“, navodi list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari