"Život je postao suviše brz, a fijaker nas uspori, smiri i vrati u neka prošla vremena": Porodica Geratović iz Drenovca kod Šapca o svojoj ljubavi prema konjima 1Borisav Geratović Foto: Zoran Milutinović

Zahvaljujući Borisavu Geratoviću (45) selo Drenovac postalo je nadaleko čuveno po fijakerima i konjima. Svake godine u avgustu, u ovo malo mačavansko mesto, pristignu najlepši fijakeri iz cele Srbije, na Drenovačku fijakerijadu.

Konji se u porodici Geratović uzgajaju već generacijama, a kako Borisav Geratović kaže za Danas, tradiciju nastavljaju i njegova deca.

„Imao ih je moj deda i moj otac, evo sad i ja, a ljubav prema konjima gaje i moja ćerka (22) i sin (21) koji je pored redovne škole, završio i za uzgajivača sportskih konja. Imamo devet grla i tri fijakera“, objašnajva sa ponosom Geratović.

"Život je postao suviše brz, a fijaker nas uspori, smiri i vrati u neka prošla vremena": Porodica Geratović iz Drenovca kod Šapca o svojoj ljubavi prema konjima 2
Foto: Nenad Jovanović

Druženje i vožnju fijakerima po selu, prvo je jednom godišnje organizvao na svom imanju, isključivo za porodicu i prijatelje, a posle tri godine odlučio je da od toga napavi atrakciju u kojoj će moći da uživaju svi koji žele.

„Hteo sam da se stariji građani prisete prošlih vremena, a mlađi da vide kako je to voziti se fijakerom, da ne gledaju samo u mobilne telefone, nego da užvaju u razgovoru, druženju i vožnji“, objašnjava Geratović.

Tako je nastala manifestacija „Fijakerijada“, koja je ove godine peti put, uz podršku Turističke organizaije grada Šapca, okupila 47 fijakera i zaprega iz Srema, Banata i Bačke i skoro 1.000 posetilaca.

Jedna od glavnih atrakcija i ove godine bila je vožnja fijakerom poznate porodice Dunđerski.

„Od porodice Dunđeski kupio ga je jedan deka svome unuku, a ja pre šest godina od njega. Reparirao sam ga i sredio, i vratio mu stari sjaj“, objašnajva naš sagovornik.

"Život je postao suviše brz, a fijaker nas uspori, smiri i vrati u neka prošla vremena": Porodica Geratović iz Drenovca kod Šapca o svojoj ljubavi prema konjima 3
Foto: Nenad Jovanović

Danas, kako kaže, mnogi dolaze kod njega u potrazi za potkovicama.

„Traže potkovicu da okače na vrata zbog sreće. Ja im u šali kažem, kupite konja, pa ćete imati i potkovicu. Ako je jedna potkovica sreća, zamislite koliko je srećan onaj koji ima celog konja“, kaže uz osmeh naš sagovornik.

Objašnjava da u stara vremena, onaj ko je imao fijaker nije ni morao da bude lep, a tvrdi da je i danas dobar fijaker boji od skupog auta.

„U „mercedes“ ili u neki drugi dobar auto kad sedneš niko te i ne vidi, samo projuriš. Život je nekako postao suviše brz, a fijaker je već druga priča, on nas uspori, smiri i vrati u neka prošla vremena. A i kad prođeš fijakerom, svi se okrenu“, kaže Geratović.

Ovaj domaćin, koji sa svojom porodicom obrađuje 22 hektara zemlje, osim konja, u štali ima i 14 krava i 10 bikova.

"Život je postao suviše brz, a fijaker nas uspori, smiri i vrati u neka prošla vremena": Porodica Geratović iz Drenovca kod Šapca o svojoj ljubavi prema konjima 4
Foto: Nenad Jovanović

Iznajmljivanje fijakera, u početku nije naplaćivao, a danas kaže mladenci koji žele da im venčanje bude kao u bajci, i sami znaju koliko košta vožnja fijakerom.

„Pre deset godina bili smo jedni u selu koji uzgajaju konje, danas ima osam domaćinstava sa konjima i fijakerima. Ja sam sve ovo radio zbog dece, da imaju čime da se zanimaju, a ne samo da gledaju u računare. Posle su i neki drugi roditelji kupili konje svojoj deci“, objašnjava on.

Ističe da je važno zadržati mlade na selu i omogućiti im da imaju šta da rade, ali i ponuditi im zanimljive sadržaje i manifestacije, kakava je Drenovačka fijakerijada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari