Ako je suditi po prošlonedeljnom raspoloženju među studentima i preostalim nastavnicima Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kao i atmosferi u holu, amfiteatru, čitaonici, situacija u toj visokoškolskoj ustanovi uveliko je, barem na prvi pogled, normalizovana. Šok i neverica, uzrokovani prošlomesečnim hapšenjem čak dvanaest rukovodilaca i profesora tog fakulteta, osumnjičenih za učešće u korupcionaškoj aferi, polagano, u duhu one narodne – svako čudo za tri dana – sve više ustupaju mesto uobičajenoj svakodnevici, nastavi, važbama, ispitima.

Ako je suditi po prošlonedeljnom raspoloženju među studentima i preostalim nastavnicima Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kao i atmosferi u holu, amfiteatru, čitaonici, situacija u toj visokoškolskoj ustanovi uveliko je, barem na prvi pogled, normalizovana. Šok i neverica, uzrokovani prošlomesečnim hapšenjem čak dvanaest rukovodilaca i profesora tog fakulteta, osumnjičenih za učešće u korupcionaškoj aferi, polagano, u duhu one narodne – svako čudo za tri dana – sve više ustupaju mesto uobičajenoj svakodnevici, nastavi, važbama, ispitima… Život, jednostavno, ide dalje i na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Naravno, bez onih (profesora) koji su već mesec dana pod tretmanom nadležnih državnih organa, čijih predstavnika poslednjih nedelju dana nema na fakultetu.

Studenti nemaju Čega da se stide

Apsolvent Nikola Ribarić smatra da je možda i dobro što se u borbi protiv korupcije koja je, kaže, sveprisutna pojava u našem društvu, krenulo sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Od nekoga je, veli, moralo da se počne, no nikako neće biti dobro ukoliko se sve i završi na ovdašnjem Pravnom fakultetu i Kragujevcu, pošto se o korupciji priča i u ostalim univerzitetskim centrima u zemlji, kao i u zdravstvu, pravosuđu, carini, vrhovima vlasti…

– Kad je naš fakultet u pitanju, očekujem da će nadležni državni organi korektno obaviti svoj posao, nakon čega ćemo znati da li su privedeni profesori krivi ili ne za ono za šta su optuženi. Studenti našeg fakulteta nemaju u svemu ovome čega da se stide, jer gotovo svi oni marljivo i pošteno uče i rade, o čemu svedoči i činjenica da su redovno među najuspešnijima na takmičenjima sa svojim kolegama sa drugih pravnih fakulteta u Srbiji – ističe Ribarić.

Niko, međutim, u ovoj visokoškolskoj ustanovi, ni među studentima, ni među onim profesorima koji su ostali na svojim radnim mestima, ne spori da je korupcionaškom aferom naneta velika šteta i bačena velika ljaga kako na sam Pravni fakultet, tako i na celi ovdašnji Univerzitet, ali i na grad Kragujevac. No, ističu pojedini studenti, možda u svemu tome ima i nečeg dobrog, pošto Pravni fakultet aktuelnom aferom prolazi kroz svojevrsnu katarzu, iz koje će, veruju, izaći pročišćen, ukoliko se dokaže da su osumnjičeni profesori krivi za ono za šta su optuženi.
– Zaista nisam ni verovao, ni očekivao da do nečega ovakvog i u tom obimu može da dođe na našem fakultetu. Kad je 20. februara sve počelo bio sam, najpre, šokiran prisustvom policije i medija na fakultetu, a zatim zatečen saznjanjem zbog čega su oni tu. Bio sam zatečen i brojem privedenih profesora. Pričalo se, doduše, po kuloarima da na fakultetu ima korupcije, ali sam ja priče te vrste slušao od mnogih svojih kolega kako sa drugih kragujevačkih fakulteta, tako i iz drugih univerzitetskih centara u Srbiji. Otuda pričama o navodnoj korupciji na našem fakultetu nisam pridavao veći značaj, sve dok 20. februara nije krenula policijska akcija „Indeks“ – kaže za Danas potpredsednik Studentske organizacije Pravnog fakulteta u Kragujevcu Žika Ceković, student treće godine tog fakulteta.
Ceković kaže da i studenti kragujevačkog Pravnog fakulteta podržavaju akciju nadležnih državnih organa na tom fakultetu, ukoliko su država i društvena zajednica zaista krenuli u otvorenu i beskompromisnu borbu i protiv korupcije u domaćem visokom obrazovanju i ostalim segmentima društva. – Neće, po državu i društvo valjati ako se ovo što je započeto kod nas i završi na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Naš fakultet, ma kako to sada možda paradoksalno zvučalo, iz svega ovoga može i mora da izađe pročišćen i ojačan – smatra Ceković.
I apsolvent Pravnog fakulteta Ivan Stupić tvrdi da je iskreno iznenađen poslednjim događajima na fakultetu. – Kako ne bih bio iznenađen kada znam da preko 90 odsto studenata našeg fakulteta, od kojih velika većina nije iz Kragujevca, jedva sastavlja kraj sa krajem. Ti mladi ljudi sa ono para koje dobijaju od kuće mogu da zadovolje tek osnovne potrebe. Ako je, dakle, preko 90 posto vaših kolega u takvoj materijalnoj situaciji, onda je sasvim logično da ne verujete mnogo pričama o kupovini ispita, kakvih ima na svim fakultetima i svim univerzitetima u Srbiji. Ne bih otuda komentarisao istražni postupak protiv privedenih profesora, ali ako se dokaže njihova krivica, onda su u toj aferi učestvovali neki studenti koji se nikada nisu pojavili na fakultetu – kaže Stupić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari