Devet dobro osmišljenih programa – lečenje kao odmor, brza dijagnostika, linea life – program za mršavljenje, velnes vikend, medeni mesec, zimski san u Merkuru, menadžerski preventivni program, kongresni turizam i dentalni turizam – Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj Banji doneli su titulu najboljeg u zdravstvenom turizmu na nedavno završenom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. To je najviše priznanje koje je stiglo u ovu zdravstvenu ustanovu.

– Ovo priznanje samo je još jedna potvrda da smo uspešno objedinili tradicionalno banjsko lečenje, balneo terapiju, edukaciju i savremene velnes i akva sadržaje. Na vreme smo prepoznali stratešku važnost zdravstvenog turizma i to za rezultat ima i lidersku poziciju ove ustanove na Balkanu. Naša specijalna bolnica ostvaruje više od trećine ukupnog turističkog prometa u Vrnjačkoj Banji – ističe mr dr Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice Merkur u Vrnjačkoj Banji.

Trend dobrog poslovanja ova jedinstvena zdravstvena ustanova nastavila je u ovoj godini. Za prva dva ovogodišnja meseca ostvareno je 20 hiljada pansion dana, za devet hiljada više nego u istom periodu prošle godine. Prošle godine ostvareno je 158.952 noćenja ili za 7,6 odsto u odnosu na 2007. godinu.

– Prosečna dužina boravka u Specijalnoj bolnici prošle godine bila je osam dana. Ostvarili smo 54.535 bolesničkih dana, odnosno, na edukaciji je bilo 5.450 dijabetičara. S obzirom na veliko interesovanje za naše programe, u adaptaciju i nabavku opreme uložili smo 75 milion dinara. Smeštajne kapacitete proširili smo za 91 ležaj. Opremljenost mora da prati zahteve onih koji dolaze na naše programe – kaže Jasmina Vešković, zamenica direktora vrnjačke specijalne bolnice.

Od avgusta prošle godine ova specijalna bolnica je Nacionalni centar za prevenciju i edukaciju dijabetičara. Desetodnevnu edukaciju dijabetičara na insulinskoj terapiji finansira Republički zavod za zdravstveno osiguranje i za četiri godine kroz taj program treba da prođe 60.000 obolelih od šećerne bolesti. Svakodnevo u ovoj zdravstvenoj ustanovi ima 400 dijabetičara, a na listi čekanja za dolazak na edukaciju nalazi se oko pet hiljada ljudi. U narednih desetak dana u Specijalnoj bolnici počeće razgovori o formiranju edukacionog centra za lekare iz domova zdravlja koji rade sa dijabetičarima, jer je minulih sedam meseci edukacije dijabetičara pokazalo i nametnulo potrebu osmišljavanja programa za taj program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari