Zmije se razmilele u Nišu: Jedan poskok ujeo čoveka, a drugi prestravio ljude u tržnom centru 1Foto: PIxabay

Činjenica da su građani uočili poskoka 2. maja u otvorenom tržnom centru u Nišu, kao i slučaj mlađeg Nišlije koga je juče ujeo poskok, kako on tvrdi, u njegovom dvorištu u niškom naselju 9. Maj, upozoravaju da je ovo period kad građani u tom gradu moraju da budu jako oprezni zbog zmija, posebno kad borave u prirodi.

Predsednik Udruženja Zoo planet Dušan Stojanović kaže da je već počela sezona zmija, tako da nije čudno što se one pojavljuju u ovo vreme.

“Zmije su već izašle iz svojih staništa, u potrazi su za hranom, ali i pare se, tako da se sada ne plaše ljudi. Zato je neophodno da se mnogo vodi računa kad se boravi u prirodi. Poskoka koga smo zbrinuli u otvorenom tržnom centru, nam govori da je on sigurno donesen kolima nekog od izletnika koji su u toku prvomajskih praznika boravili u Sićevačkoj ili Jelašničkoj klisuri, gde im je stanište. Na sreću, nikoga nije ujela ova otrovnica”, kaže Stojanović.

On dodaje da ne zna da li je poskok ujeo Nišliju N.D. (33) u Novom Selu, ali da je to moglo lako da se utvrdi po ugrizu.

“Poskok ne živi u urbanim sredinama, ako je to bila ta otrovna zmija, ona je tu donesena. Međutim, kod nas žive i neotrovne zmije – smuk, stepski smuk i ribarice koje, takođe, mogu da budu opasne po ljude, ako ih ujedu jer mogu da prenesu bakterije”, objašnjava čelnik Zoo planeta.

On kaže da za razliku od ove godine, prošle godine nisu imali nijedan poziv za hvatanje poskoka u urbanoj sredini. U okolini Niša ne žive šarke, druge otrovnice koja ima stanište u Srbiji.

Stojanović napominje da je zbog opasnosti od zmija neophodno da se sve zelene površine u gradu redovno kose i održavaju, jer zmije u visokoj travi ne mogu na vreme da se uoče.

“Ukoliko neko vidi zmiju, nikako ne sme da je dira, već da se udalji i da pozove nas ili policiju. Zmije ne smeju da se ubijaju, jer su pod zaštitom, osim ukoliko je u opasnosti život nekog čoveka”, kaže on.

Prošle godine u Jelašničkoj klisuri poskok je za lice ujeo dečaka (14) iz Severne Makedonije, ali je on preživeo.

U Nišu se pamti slučaj dvadesetogodišnjeg mladića koga su pre 18 godina ujela dva poskoka u Jelašničkoj klisuri. Bio je na izletu, stao je pored stene, kad su ga za nogu ujele dve otrovnice.

On je bio klinički mrtav, ali je zahvaljući brzoj intervenciji hitne pomoći, kao i činjenici da je mlad i zdrav, uspeo da preživi.

Poskok je jedna od dve otrovnice koja obitava na našim prostorima, ali za razliku od šarke, čije je stanište u planinskim predelima, on se može pronaći na područjima do 1.000 metara nadmorske visine.

Savet lekara ako nekoga ujede zmija

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu Miodrag Vrbić kaže da ako nekoga ujede zmija najbitnije je imobilizovati ekstremitet nekom granom, daščicom ili ako je u pitanju zglob, majicom ili nekom maramom.

“Najčešći su ujedi za ruku i nogu, pa je bitno imobilisati ih da se ne pokreću i otići što pre u najbližu zdravstvenu ustanovu. Može lokalno da se nekim dezificijensom isprska rana i previje gazom ili bilo kojom čistom tkaninom”, savetuje Vrbić.

On upozorava građane da nikako ne treba podvezivati ranu, zaustavljati krvotok i isisavati krv.

“Bitno je doći do lekara što pre. Poželjno je u roku od sat, dva, ali u svakom slučaju najbrže što je moguće”, objašnjava doktor Vrbić.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari