Zbog visokog nivoa podzemnih voda, sa kojima se Palić suočava već godinama, a koje su ove zime posebno izražene, u Zoološkom vrtu je veliki deo površina poplavljen. Usled nedostatka kanalizacione infrastrukture na Paliću, odvod viška vode nije moguć, jer su i kanali prepuni. – Prostor za proizvodnju sadnica cveća, folijarnica i staklenik takođe su u vodi, te se taj proces odvija veoma otežano – kaže Mirjana Alapović, stručni saradnik u Zoo vrtu.


Najteže posledice se vide na drveću, čije korenje zbog višegodišnjih podzemnih voda nema dovoljno vazduha i lagano umire. Najviše je ugrožen kesten, koji iz godine u godinu ima sve sitnije lišće, pa i on praktično odumire. Problem kod drveća je i taj što se koren ne može održati u raskvašenom tlu, te su posebno ugrožena velika i stara stabla, koja zbog njihove težine i nestabilnosti korena vetar može lako oboriti. To se upravo ovih dana desilo pola veka starom kestenu kod ulaza u Zoo-vrt, koji su radnici vrta i vojnici na civilnom roku privremeno spasili od umiranja tako što su mu obezbedili podupirače pričvrstivši ga za drugo drveće. Da li je operacija spašavanja kestena uspela, videće se na proleće, ali to ipak nije rešenje za ovaj višegodišnji problem čitavog Palića.

Godinama se Palićani suočavaju sa vodom u podrumima, poplavljenim hidroparkovima, septičkim jamama… Ove godine podzemne vode su toliko visoke, gotovo u nivou jezera, pa prirodno oticanje nije moguće, žale se u Zoološkom vrtu.

Zbog leda bez plivanja za Časni krst

Na jezeru Palić, zbog velike količine leda, otkazano je planirano plivanje za Časni krst povodom Bogojavljenja, budući da bi led mogao da ugrozi bezbednost plivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari