"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 1Foto: M. S. / Danas

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija izgladnelog jelena koja je uznemirila javnost širom Srbije. Direktor Zoo vrta u Boru, Darko Dragijević, kaže za Danas, da od juče dobija pretnje i uvrede putem društvenih mreža, a što se tiče jelena, kaže da je sada vreme parenja. Isto to za Danas tvrdi i Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice Bor.

Fotografije izgladnelog jelena, kome se broje rebra, uznemirile su građane naše zemlje. Ređali su se komentari, uvrede ali i pretnje.

Direktor JP “Zoološki vrt” Darko Dragijević, kaže za Danas da je pomenuti jelen već 11 godina u Boru, tačnije od 2011. godine.

“Jelen je stigao još davno, kao odrasla jedinka. Mogu da kažem da je jelen zdrav, nema zdravstvenih problema kao i ranijih godina. U kontroli su bili veterinarski inspektori koji su to utvrdili. Njegovo ime je Medenko, i mogu da kažem da ne izgleda sve crno kao što se stekao utisak preko društvenih mreža”, objašnjava Dragijević.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 2
Foto: M. S. / Danas

On napominje da je kod jelena sada počela sezona parenja, i kako on ističe za Danas, “njega trenutno ne interesuje toliko hrana, koliko ga interesuje ženka, pošto je sada u teranju”.

“Tako da on za ženkom juri sada 24 sata po kavezu i riče. Mogu da dodam da imamo dosta hrane i svega, međutim došlo je doba godine kada ih njihova priroda zove, i mi jednostavno na to ne možemo da utičemo”, kaže on.

Prema rečima našeg sagovornika, to je sasvim normalno, da se izgubi koji kilogram, kada dođe to vreme, kada jeleni imaju parenje.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 3
Foto: M. S. / Danas

“Da se razumemo – on je stara jedinka. Za njegove godine Medenko je u dobrom stanju. Ne možemo da poredimo omladinca od 18 godina, i starog čoveka od 80. Ženka je mlada, ima godinu i po dana. Nije mi jasno zašto neko nije slikao druge jedinke koje su mlade i u punoj snazi, da se vidi kako izgledaju”, pita Dragijević.

On dodaje, da su ga pogodili pojedini komentari, gde su pojedinci pisali, zašto ne sklone tu staru životinju.

“Pitam, zašto da je sklonimo? Zar treba da se stidimo naših baka i deka? Bez obzira što je star, mi ne želimo da ga sklanjamo, zato što sve životinje imaju pravo da žive”, kaže direktor Zoo vrta.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 4
Foto: M. S. / Danas

Sagovornik Danasa kaže da je sve preuveličano preko društvenih mreža, i da se ne prikazuje realno stanje.

“Sve naše životinje su dobro uhranjene, ali u slučaju Medenka, ne možemo ništa da uradimo, pošto je trenutno u ljubavi”, uz osmeh kaže Dragijević.

Direktor ističe da se sve ovo trenutno radi za sticanje političkih poena, jer, kako on tvrdi, “pojedinci su počeli da ga vređaju i da mu prete preko društvenih mreža”.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 5
Foto: M. S. / Danas

“Na društvenim mrežama me vređaju, prete mi smrću, kamenovanjem. Nije mi prijatno i to je veliki bezobrazluk. Pozivam sve ljude ako ih nešto interesuje, neka dođu i da vide šta žele – nemamo nikakav problem sa tim”, kaže Dragijević.

Branislav Ivanić, direktor Veterinasrske stanice Bor, kaže za Danas, da su oni saradnici Zoo vrta u Boru, i da su svakog dana prisutni, čak i vikendom.

“Mi vodimo zdravstvenu negu svih životinja u vrtu. Sa jelenom se ništa nije dogodilo, on se sasvim normalno ponaša. Medenko je stariji više od 13 godina i spada u staru kategoriju jelena, i normalno je da se vide promene na telu”, objašnjava Ivanić.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 6
Foto: M. S. / Danas

On ističe da on ima punu negu, i ima sve potrebne uslove. Trenutno je kod jelena sezona parenja.

“Sezona parenja kreće sredinom avgusta, i traje do 15. septembra. To se zove rika jelena. U nekim višim lovištima to traje i do 15. oktobra. On je sada u sezoni parenja, a to mogu da potvrde i okolne komšije”, ističe naš sagovornik.

Prema rečima Branislava Ivanića, da je on celog života bio bez ženke, ali da je par meseci ranije, dobio ženku koja je mlada.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 7
Foto: M. S. / Danas

“Tako da je on posle 11 godina pored ženke. Možete zamisliti u kakvom je stanju sada. On je sada prvi put u društvu sa nekim koji je kao on”, kazao je Ivanić.

Mihajlo Hadži – Pavlović, diplomirani inžinjer šumarstva, magistar lovstva, čiji rad nosi naziv jelenska divljač, kaže za Danas, da se ograđuje gde su fotografije nastale, ali je nedopustivo da životinja tako izgleda.

“Ne mogu da tvrdim da je fotografija nastala u Boru i kada. Ono što se na slici vidi, mislim na jelena, mogu da kažem da izgleda jadno. On je u zoo vrtu potpuno zavistan od ljudi, a izgleda jadno”, kratko je prokomentarisao Hadži – Pavlović.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 8
Foto: M. S. / Danas

Dejan Lazar iz “Glasno za omladinu” iz Bora kaže za Danas, da ovo nije prvi put da su slike iz zoološkog vrta iz Bora uznemirile javnost.

“Činjenica je da su neke slike koje su procurele u javnost kao  trenutno stanje iz ranijeg perioda. Svakako da stanje dve – tri životnije ne može da opiše realnost u njemu, ali ono što smo, u razgovoru sa stručnjacima, saznali je da ono nije izgled jelena u parenju, te je nejasno zašto se od javnosti skriva istina o stanju životinje”, navodi Dejan Lazar.

Prema njegovim rečima ceo Zoološki vrt je problematičan od njegovog osnivanja, a najproblematičnija je lokacija kao i to što nije profitabilan.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 9
Foto: M. S. / Danas

“Preko 45 miliona dinara se izdvaja za sufinansiranje iz budžeta. Ono što je primetno jeste da se dosta štedi na životinjama, te se samo 12.5 miliona dinara izdvaja za prehranu životinja kao i 610.000 dinara za medicinske i laboratorijske potrebe”, objašnjava Lazar.

On dodaje da Uprava Zoološkog vrta treba da se izjasni da li ima dovoljno novčanih sredstava da brine o svim životinjama, a ne da od direktora, kako on ističe, “po ko zna koji put, dobijamo bizarne izjave poput toga da je veterinar propisao životinjama dijetu pa su zato mršave ili kao ova izjava da se jelen zbog ljubavnih jadi ne jede”.

Ljubavni jadi Medenka ili nemar rukovodstva Zoo vrta u Boru? Za sada se čekaju nadležne institucije. Ako do njih ovaj slučaj dođe.

"Na zov prirode ne možemo da utičemo'": Reporter Danasa posetio zoo-vrt u Boru nakon pretnji koje su dobili zbog slika izgladnelog jelena (FOTO) 10
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari