Zoran Gavrilovićfoto FoNet Milica Vučković

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije da, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, utvrdi da li je došlo do narušavanja medijskog pluralizma,  nakon što su se u onlajn izdanjima dvoje dnevnih novina pojavili tekstovi sa istim naslovima, u kojima je etiketirana ta organizacija.

Kako navode, povod za ovu inicijativu su dva teksta sa istim naslovom sa negativnom konotacijom objavljeni u dnevnim listovima „Alo“ i „Večernje novosti“, u kojima je preneto njihovo redukovano saopštenje. BIRODI od navedenih listova nije pozvan za komentar saopštenja.

– Ovakvi slučajevi govore o postojanju „uređivačke koordinacije“ medija koji objavljuju istovetne sadržaje sa istovetnom medijskom funkcijom ili promocije ili etiketiranja. Inače, naveden slučaj nije samo pitanje medijskog pluralizma, već i podsticanja govora mržnje – navodi se u saopštenju.

Zoran Gavrilović, sociolog i šef BIRODI-ja, kaže za Danas da su tabloidi instrument za urušavanje javnosti u Srbiji, te da su oni samo jedni od mnogih koji su predmet javnog targetiranja.

-Ti tabloidi su proizvod industrije populizma koji služe da ućutkaju demokratsku javnost u Srbiji. Kako bi se reklo Vučićevim rečnikom, oni su hibridni vojnici, koji treba da ućutkaju svakog ko želi da koristi član 46 Ustava Srbije, a to je pravo na slobodu govora i izražavanja – navodi Gavrilović.

BIRODI je iskoristio ovo pravo da naprave analizu onoga što je govorio predsednik, što je bilo suprotno zakonu, te da ukažu Regulatornom telu da treba da uradi svoj posao, kako objašnjava Gavrilović.

Dalje navodi da su Ministarstvo pozvali da reaguju zbog urušavanja medijskog pluralizma, što je njihova zakonska obaveza.

– Obratili smo se Ministarstvu zbog toga što smo videli da u različitim dnevnim novinama postoje faktički isti medijski sadržaj. To nam je bila inidikacija da Ministarstvo uradi analizu, za koju je dužno po Zakonu o javnom informisanju- rekao je Gavrilović.

BIRODI će pratiti dalji rad Ministarstva, a kako Gavrilović kaže, na osnovu toga će videti da li u ovoj zemlji postoji vladavina prava ili postoji industrija populizma koja vlada protiv slobodne javnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari