Zoran Ivošević: „Sudiju bez integriteta ne cene ni oni koji su ga takvim učinili 1Zoran Ivošević/Foto: Printskrin, N1

„Sudiju bez integriteta ne cene ni oni koji su ga takvim učinili“, poručio je Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji, ispred Palate pravde, sa protesta „Srbija protiv nasilja“.

On je dodao da sudije moraju da budu nezavisne i dostojne te profesije.

„Sudija je dostojan uzvišenog poziva sudije, ako sudi na osnovu sopstvene ocene činjenica i sopstvenog shvatanja zakona, bez ograničenja, uticaja, podsticaja, pritisaka, pretnji ili intervencija ma od koga i bilo iz kojih razloga“, kazao je Ivošević.

Sudijama, dodao je, „ne mogu upravljati ni predsednici država, ni šefovi partija ni poslanici, ni ministri, ni klanovi, ni kumovi, ni prijatelji. Niko, osim njegove savesti“.

Osim Ustava i zakona, sudija, nastavio je Ivošević, „mora poštovati i kodeks sudijske etike, čiji kanoni traže da bude nezavisan, pravedan, profesionalan, slobodan, hrabar, dolilan, nepodmitljiv  i odan pozivu“.

„Sudija od integriteta nije omiljen, ali je poštovan. Njega ne tapšu. Njega uvažavaju, ali i zaobilaze u traganju za onim ko pristaje da sudi po nalozima dnevne politke“.

Od sudija se, kazao je, „očekuje se da služi vladavini prava, a ne vladavini ljudi na vlasti“, istakao je i poručio da sve to mora da važi za javne tužioce, ali i policajce.

Uživo o protestu na našem blogu 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari