Zoran Pašalić pokreće postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti 1Foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je danas da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Inače, ovim zakonom se u javnosti najviše bavio patrijarh Porfirije ocenjujući da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti „nasilna primena takozvane džender ideologije i politike“ i da takva praksa, sa obaveznošću primene, ne postoji ni u jednoj državi Evropske unije.

On je rekao i da pitanje jezika definiše indentitet naroda i da svaka nasilna i nepromišljena izmena jezika može da ima velike posledice kada je reč o samosvesti jednog naroda, kao što je srpski, na šta Srpska pravoslavna crkva (SPC) neprestano skreće pažnju.

Na temu navedenog zakona patrijarh je prošle godine razgovarao sa grupom srpskih lingvista, i oni su se saglasili da bi usledile trajne i štetne posledice ukoliko bi se primenio „taj, po ocenama pravnih stručnjaka, neustavni zakon“.

Navedeno je da se samo u jednom delu radi o lingvističkom pitanju, a da je suština da se „zakonom nametne proces transformacije svesti pojedinca i društva u celini, posredstvom jezika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari