Zoran Predin: Uvek je njegovih "pet minuta" 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Stihom „Mojih pet minuta je danas“ počinjala je Predinova pesma „Čekaj me“ na LP ploči „Sirene tulijo“ slovenačke grupe „Lačni Franc“ neke daleke 1987. godine. I nekako, kao da je on, tokom narednih 35 godina uvek imao „svojih pet minuta“ kod publike.

Bilo da je osnivao grupu „Lačni Franc“, a po njegovim rečima, „danas se oseća kao tata „Lačnog Franca“, pa se kao svaki tata sa nostalgijom seća prvih koraka, bilo da je nastupao sa svojim prijateljem Damirom Kukuruzovićem i njegovim Đango group, bilo da je objavio album „Kosa boje srebra“ – dakle World Music sa Zoran Predin Kvartetom, sa naslovnom pesmom posvećenom Margiti Stefanović i sa namernom aluzijom na čuvenu pesmu Ekatarine Velike „Oči boje meda“, bilo da nastupa sam sa gitarom, bilo da izvodi šansone albuma „Tragovi u sjeti“ sa Matijom Dedićem…

I sam kaže „Sve to sam ja u različitim izdanjima“ jer, trećina svih tih programa uvek je ista, takozvani „železni repertoar“. Nakon knjige priča „Glavom kroz zid“ koju je pre dve godine objavilo „Vulkan izdavaštvo“, knjige o hrabrosti da čovek bude ono što jeste, a ne samo ono što bi drugi želeli da on bude, izdavačka kuća „Geopoetika“ upravo je objavila prvi roman ovog kompozitora, tekstopisca, pevača i sada već uveliko i pripovedača, Zorana Predina.

U ediciji „Notni spisi“ koju ne čine notni zapisi, već reči iza kojih na različite načine stoji muzika, uz Raj Kudera, Lenarda Koena, Vudi Gatrija, Peti Smit, Bob Dilana i drugih, sada možemo čitati i prvog domaćeg autora u toj ediciji, roman prvenac Zorana Predina „Mongolske mrlje“, za koji je Ante Tomić napisao da se Predin „spustio spiralom DNK sve do mračnih dubina povijesti, do naših najskrovitijih tajni, ispisujući jednu uzbudljivu, duhovitu, ‘spolno moćnu, silno zdravu’ priču“.

Preplitanje i borba dva vremena – onog turskog ratnika posle neuspešne opsade Beča od pre pet vekova i doba mladog i nadobudnog člana stranke Slovenija Slovencima, odmah po proglašenju državne nezavisnosti; borba između krajnosti – smrti i ljubavi… priča o porodici, narodu, kontinentu. A u njoj su osmanske vojske i jugoslovenske tajne službe koje čine zlodela u ime čistoće rase, vere, ideologije ili jezika, i – suprotstavljeni pojedinac.

Zoran Predin će predstaviti roman „Mongalske mrlje“ čitalačkoj publici večeras u 19 časova u Domu omladine, u sali Amerikana, u Beogradu, a sve u okviru turneje koju mu organizuje „Geopoetika“ po gradovima Srbije. Publika mu poručuje „Čakamo te!“ Došlo je, napokon, i njegovih književnih „pet minuta“.

Zoran Predin (1958, Maribor), živi u LJubljani, gde stvara muziku i piše knjige. Oženjen je Barbarom sa kojom ima petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari