Zoran Tairović: Romi su štaka za podupiranje Evrope

Ostavite komentar


  1. Sklonite za početak romske prosjake sa ulica i raskrsnica, gospodine Tairoviću, to bi učinilo za Rome kao narod mnogo više od četiri FROM-a.

  2. Dobar tekst. "Romi se ponašaju kao, biću vulgaran, silovana žena koja ne sme da progovori o svom silovatelju zbog straha, s jedne, i osećaja sramote, s druge strane." Tačno je tako ali trebalo je ići do kraja i reći da se i silovatelji tipično ponašaju i ili ćute ili se čak diče svojim u pravom smislu reči nedelom. Jako je važno zbog našeg elementarnog gradjanskog dostojanstva da se makar opozicione partije udruže i u okviru svojih programa stvore koncept "integracije" Roma u društvo bez brisanja njihovog identiteta. Kakve veze imaju programi integracije migranata u Evropi kada Evropa nije sposobna i neće da integriše svoje sopstvene stanovnike, Rome, koji su tu hiljadama godina.

  3. Romi vekovima zive u Evropi, i to u svim krajevima.Brojcano su znatno prisutni jer im je prirastaj jako veliki.Ne shvatljivo je da su tokom toliko dugog perioda uspeli da ocuvaju njihov nacin zivota u okruzenju koje se vremenom menjalo.Kada kazem ocuvaju, onda mislim da se sve oko njih menjalo osim njih.Vremenom su te razlike postale tolike da je njihov nacin zivota u ocima drugih postao bizaran.Sta je to u njihovom mentalitetu sto im ne dozvoljava da prilagode svoj zivot okruzenju, ostaje nepoznanica.Nemastina, siromastvo, nije razlog jer je do pre 100 godina bar pola Evrope bilo siromasno i isto toliko potlaceno.Ono sto u samom startu stvara osnovni razlog za diskriminaciju je higijenski prag koji su sve ostale grupacije ili etnicke manjine uspele da izjednace sa okruzenjem , a oni nisu mogli.Da su njihovi istaknuti predstavnici na tome radili, kao i na osnovnoj emancipaciji, mozda bi rezultati bili drugaciji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.