Zorana Mihajlović: Vlada Srbije nema autoritet 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Bivša ministarka i funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović izjavila je danas da će nova vlada biti ista kao i sve prethodne kojima je upravljao Aleksandar Vučić, bez struke i znanja.

Mihajlović je u intervjuu agenciji Beta kazala da Vlada Srbije nema autoritet.

„Svaka vlada koja nam se u poslednjih šest godina dešava je sve slabija i slabija. Sve je manje struke i znanja, a sve više političkog poltronstva. Nebitno je da li će u vladi biti Miloš, Ana ili bilo ko drugi, kad sve odluke donosi Vučić“, kazala je Mihajlović koja je u nekoliko mandata od 2012. do 2022. godine bila ministrka i potpredsednica Vlade Srbije.

Na pitanje kakve su posledice po državu i narod zbog nedostatka struke i znanja u vrhu vlasti, Mihajlović je rekla da se negativne posledice osećaju u svim društvenim i političkim segmentima.

„Mi već godinama imamo neefikasnu vlast. Potpuno je svejedno da li se radi o Kosovu ili ekonomskoj, monetarnoj i fiskalnoj politici. Čega god da se uhvatite nema suštinski jasnih ciljeva i određivanja prioriteta. Na primer, kada je reč o energetici, čas se najavljuje gradnja termoelektrana pa se neće, onda najavljuju gradnju nuklearnih elektrana pa opet ni to neće. Sve to rađa lošu administraciju i stvara uslove za korupciju“, rekla je ona.

Upitana šta bi trebalo da budu prioriteti buduće vlade, Mihajlović je kazala da je najbitnije da struka nađe svoje mesto. ;

„Imamo ozbiljan problem pada morala i kriterijuma. Nije problem samo u političkoj figuri nekog ministra nego u svim ljudima unutar nekog ministarstva i direktora javnih preduzeća. Mi moramo struku da vratimo na velika vrata, jer bez struke i znanja nema napretka“, ocenila je.

Ekonomska i finansijska politika, dodala je, moraju da budu utvrđene na duži period, a ne samo na godinu dana.

„Ne može Vučić da se šeta Srbijom i da deli po pet ili deset miliona po svom nahođenju. Mora unapred precizno da se utvrdi u šta novac iz budžeta može da se troši. Da li je Srbiji potrebniji EXPO ili ulaganje u obrazovanje i nauku? Krajnje je vreme da Srbija počne da ulaže u nove tehnologije, energetiku, obrazovanje i nauku“, kazala je Mihajlović.

Ocenjujući geopolitički kontekst u kojem se Srbija nalazi, Mihajlović je rekla da se mora napraviti otklon od Rusije.

„Mi smo postali deo Rusije iako smo navodno na putu ka Evropskoj uniji (EU). Buduća vlada mora da kaže da li nam je EU prioritet, jer vlast nema jasan stav o tome. Naši građani se preko provladinih medija svakodnevno bombarduju lošim vestima o EU“, naglasila je ona.

Kazala je da najava Vučića o mogućem izlasku Srbije iz Saveta Evrope predstavlja pretnju iz „praznog pištolja“.

„Vučić je prihvatio Ohridski sporazum kojim se obavezao da neće ometati prijem Kosova u međunarodnim organizacijama. On jedno obećava međunarodnim zvaničnicima, a sasvim drugo priča domaćoj javnosti“, rekla je Mihajlović.

Upitana da li bi jedan od prioriteta buduće vlade trebalo da bude borba protiv kriminala i sistemske korupcije, Mihajlović je kazala da bi trebalo da se reše sve afere koje su u prethodnom periodu otkrivene.

„Nama je potrebna vlada koja neće imati kompromisa kada je u pitanju suzbijanje kriminala i korupcije. Narod polako gubi veru u svakog političara, jer se od političara očekuje da će nekažnjeno da krade i da se bavi kriminalom i korupcijom. Mi imamo korupciju od najnižeg do najvišeg mesta u državi“, rekla je ona.

Kao primer visoke korupcije u najavi, navela je način na koji će biti realizovan EXPO 2027.

„EXPO je pogrešna investicija, a biće realizovan tako da se mnogi tajkuni obogate na krilima novca građana Srbije. Neće biti javnih poziva i nabavki, i biraće se kompanije direktnim izborom. Milione evra će dobiti razni podizvođači koji će se pojaviti s mašnom i tašnom. Srbija će biti zadužena za još 17 milijardi evra, uglavnom zbog nepotrebnih stvari“, kazala je Mihajlović.

Na pitanje kako ocenjuje tvrdnje i dokaze opozicije da vlast sprovodi izborni inženjering i uoči predstojećih opštinskih i gradskih izbora, Mihajlović je rekla da SNS ne bira sredstva da ostane na vlasti.

„Ne očekujem da će SNS da se ponaša u skladu sa zakonom, ali problem je i što je opozicija podeljena. Opozicija bi morala da ima jedinstveni stav o svim važnim pitanjima, kao što su Kosovo, Banjska, EXPO, sankcije Rusiji, kako ne bi dozvolila SNS-u da upravlja državom. SNS je uvukao opoziciju u parlament i na taj način je prihvaćena izborna krađa. SNS ima ozbiljne probleme u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, ali će na sve načine pokušati da zadrži vlast“, kazala je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari