Zrenjanin nastavlja netransparentne poslove s vodom 1Foto: Beta/Luka Filipović

Propalu fabriku pijaće vode u Zrenjaninu, posle dva neuspela pokušaja prodaje licitacijom, u pola cene je kupilo preduzeće “Pannonian Water”, registrovano u Srbiji pre dva i po meseca.

U pitanju je nastavak kriminalnih poslova aktuelne vlasti, u cilju pljačke građana Srbije i Zrenjanina, upozorilo je Udruženje Građanski preokret.

Oni ukazuju da je kupac pravno lice čija su adresa i zakonski zastupnici istovetni s preduzećem “Begej Water”, osnovanim pre devet meseci, a koje je javnosti predstavljeno kao ćerka firma arapske kompanije Metito, kada joj je poverena izgradnja prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

Ističu da su potpuno ista lica, kojima je bez tendera i javne rasprave, političkom odlukom aktuelne vlasti dat posao izgradnje prečistača otpadnih voda, kupila sada propali prečistač pijaće vode, neposrednom pogodbom, za polovinu procenjene vrednosti.

Podsećaju da je  posao izgradnje prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu ugovoren je s arapskom firmom Metito i njenim predstavnikom za Srbiju “Begej Water” , čime je nastavljena praksa koruptivnih i netransparentnih poslova u vezi s tretmanima vode u Zrenjaninu, na šta je Građanski preokret upozoravao.

Taj posao od početka prate skandali poput izjava zvaničnika grada i investitora o postojanju studije o proceni uticaja na životnu sredinu najavljenog postrojenja i ishodovanju građevinskih dozvola, koje su se pokazale kao netačne.

U juče prodatu fabriku pijaće vode država Srbija i Grad Zrenjanin uložili su značajna budžetska sredstva, a ne pominju se kao poverioci koji će se namiriti prodajom tog postrojenja.

Zbog poslova u vezi s fabrikom pijaće vode, kojima je naneta ogromna šteta gradu i državi, a koji su pojedincima doneli protivpravnu imovinsku korist, Građanski preokret je podneo krivične prijave protiv sedam lica ali se po njima još uvek ne postupa.

Kažu da je krajnje vreme da pravosuđe stane na put kriminalnim poslovima aktuelne vlasti kojima se izvlače sredstva iz budžeta u interesu sumnjivih investitora s kojima se sklapaju koruptivni i netransparentni poslovi, a grade preskupa i nefunkcionalna postrojenja.

Građanski preokret pozvao je nevladin sektor i istraživačke novinare koji se bave korupcijom i kriminalom da obrate veću pažnju na poslove u vezi prečistača pijaće i prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari