Zrenjanin planira skupljanje e-otpada po školama 1Foto: grad Zrenjanin

U pilot-akciju prikupljanja elektronskog otpada, koja se u Zrenjaninu sprovodi od prošle godine, uključiće se zrenjaninski đaci a za one koji se istaknu u prikupljanju i odvajanju elektronskog otpada biće obezbeđene nagrade.

Ovo je istaknuto na sastanku predstavnika grada, Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat i predstavnika komunalnih preduzeća i škola.

Na sastanku je dogovoreno da se 11. maja, realizuje akcija u tri zrenjaninske škole, u školama Petar Petrović Njegoš, Žarko Zrenjanin i Đura Jakšić.

Prikupljanje i privremeno odlaganje vršiće se opremom pribavljenom decembra prošle godine, u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.Ovo komunalno preduzeće  u projektu ima ulogu koordinatora u svim aktivnostima.

Kako je rekao Sasa Santovac, zamenik gradonacelnika Zrenjanina, učešće fakulteta, srednjih i posebno osnovnih škola, donosi najveću korist projektu, a to je podizanje svesti kod mladih o značaju pravilnog odlaganja otpada.

U cilju uspostavljenja održivog sistema upravljanja otpadom u  Zrenjaninu, u toku su pilot akcije prikupljanja elektronskog i elekričnog otpada koje se realizuju u okviru projekta „Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion“, a koji Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat realizuje u saradnji sa gradom Zrenjaninom.

Od prošle godine, kada je potpisan Ugovor između grada Zrenjanina i odabranog preduzeća, kao ovlašćenog operatera za preuzimanje otpada, u prethodnom periodu na teritoriji  Zrenjanina prikupljeno je blizu 4 tone e-otpada.

Više vetsi iz ovovg grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari