Zrenjanin protiv nasilja: Zbog Pećinaca, Ribnikara i Mladenovca Srbija mora da stane 1Foto: M.P. / Danas

Zbog Pećinaca, Ribnikara i Mladenovca Srbija mora da stane, poručila je večeras u Zrenjaninu na protestu „Zrenjanin protiv nasilja“ Jelena Mihajlović,majka devojčice koja je diskriminisana u vrtiću u Pećincima.

Ona se okupljenim Zrenjanincima obratila kod spomenika pored gradskoj jezera u Maloj Americi, odakle je kasnije krenula protestna šetnja.

„Kažu da sam hrabra ali mislim da su hrabre zapravo one majke, koje se svaki dan bore za svoju decu. Moje su dete sa četiri godine diskriminisali, na čelu sa direktorkom vrtića u Pećincima. Režim je hteo to da zataška. Zato pitam, koliko koštaju naša deca. Poručujem im, sa našom decom se ne trguje“, rekla je Jelena Mihajlović.

Ona je pozvala Zrenjanince da 31. avgusta dođu u Pećince na protest protiv nasilja koji organizuje Novi optimizam i rekla da protesti ne smeju stati, dok zlo ne ode.

„Sad moramo da menjamo Srbiju, da bi našoj deci bilo bolje. Oni moraju da odu, zajedno sa svih svojih 14.000 botova. I svako da uzme metlu u svom dvorištu i da ih počiti. Uzeli su nam vodu, vazduh, nive, pravo da mislimo. Sve im je bilo malo, pa su i hteli našu decu. E, pa ne damo našu decu“, poručila je Jelena i pozvala okupljene da apluzom pdorže profesorku Senku Jankov čija suspenzija još uvek nije rešena u Zrenjaninskoj gimnaziji.

Jelenu je na skup u Zrenjaninu pratila njen porodica i malena ćerka, za koju nije bilo mesta u vrtiću u Pećincima.

Na pitanje Danasa da li će od jeseni ponovo pokrenuti proceduru za upis ćerke u vrtić, Jelena je rekla da njena ćerka sada mora da pohađa nastavu.

„Ona mora da krene u vrtić jer je sada predškolskog uzrasta. U Pećincima je dosta dece ostalo neupisano, to su deca opozicije i roditelja koji ne glasaju za vlast. Moramo da reagujemo na nasilje, nasilje je svuda oko nas“, rekla je tokom skupa u Zrenjaninu Jealena Mihajlović.

Među učesnicima skupa večaras je u Zrenjaninu bio i potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković. Kako je ocenio za Danas, država se svela na volju jendog čoveka.

Zrenjanin protiv nasilja: Zbog Pećinaca, Ribnikara i Mladenovca Srbija mora da stane 5
Foto: M.P. / Danas

Njegov je, ipak, utisak, da je ćutljiva većina građana izašla na ulicu i iskazala svoj stav.

„Ništa više ne postoji, ni zakoni, ni institucije i ono što je najtragičnije, izgubio se osećaj solidarnosti. Mislim da ovi protetsi vraćaju to primarno jeidnstvo i duh zajendice, na kome počiva svako družtvo i država. Ako nas načinom na koji upravlja Alkeksandar Vučić sve rzbije i pretvori u izolovane pojedince, ako se okupimo i pružimo otpor, i prihvatimo da možemo vratiti jedinstvo, samo tako što ćemo razviti razne forme građanske neposlušnosti i otpora, tako se možemo suprostaviti ovom režimu. I ovi protesti, između ostalog to čine“, rekao je za Danas Borislav Novaković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari