Zrenjanin: Skup o efikasnim načinima suzbijanja trgovine ljudima 1Foto: N.S.

U Zrenjaninu je održan skup o efikasnim načinima suzbijanja trgovine ljudima, a o praktičnim preprekama i kako ih otklanjati govorili su stručnjaci iz Hrvatske i razmenili svoja znanja i iskustva sa predstavnicama Srbije.

O tome sa čim se sve susreću na terenu i u institucijama sistema pričale su predstavnica Ministarstva pravosuđa i uprave Maida Pamuković i Danijela Miloš Hasel, policijska službenica Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, na radionici u organizaciji predstavnica Udruženja žena Vukovar i predstavnica Udruženja Roma Novi Bečej.

Prvog dana edukacije predstavnice Astre i Atine iz Srbije pričale su sa kojim se sve problemima susreću i kako ih rešavaju. Atina je nevladina organizacija, koja jedina ima sklonište za žrtve trgovine ljudima.

Danica Jovanović, predsednica udruženja Roma Novi Bečej kaže da i problem maloletničkih brakova, kojim se bavi njihova organizacija više od deceniju, delimično potpada pod temu trgovine ljudima.

“Okupile smo se ovde da pokušamo da se organizujemo kako bismo pomogle ženama i devojčicama žrtvama nasilja. Važna su nam iskustva koleginica iz Vukovara jer je Hrvatska u EU tako da one već imaju pristup evropskim procedurama i fondovima. Mi smo u procesu organizacije infopulta za žrtve nasilja i trgovine ljudima u Novom Bečeju. To je samo logičan nastavak rada i onih aktivnosti koje sprovodimo već 25 godina u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Važno je da lokalne i pokrajinske vlasti prepoznaju važnost ove teme”, kaže Danica Jovanović iz Udruženja Roma Novi Bečej.

Neophodno je funkcionalno i institucionalno povezivanje izgradnja kapaciteta svih koji rade na iskorenjivanju ove pojave, istakla je Mirjana Mizdrak Mišanović, koordinatorka Udruženja žena Vukovar.

“Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta stručnjaka kroz promovisanje zajedničkog standarda u oblasti jačanja saradnje u odgovoru na trgovinu ljudima na lokalu, nacionalnom i međunarodnom nivou. Učestvovale su vladine i nevladine organizacije koje se usko u svom radu bave prevencijom trgovine ljudima”, rekla je Mirjana Mizdrak Mišanović.

Povećanje broja dece žrtava trgovine ljudima, pojava dvostruke ili višestruke eksploatacije žrtava kao i povećanje broja domaćih državljana koji su žrtve trgovine ljudima u inostranstvu, uključujući i žene žrtve eksploatacije u prostituciji, su problemi koji zahtevaju međusektorsku i međunarodnu saradnju, zaključeno je.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari