Zrenjanin: Skupština usvojila Plan razvoja grada, opozicija kaže da je to "spisak lepih želja" 1Foto: M.P. / Danas

Skupština Zrenjanina usvojila je danas na 31. sednici Plan razvoja grada za period 2023-2030. godine, kao najznačajniji dokument na današnjem zasedanju.

U skladu sa tim dokumentom, odbornici su izglasali Odluku o pristupanju izradi srednjoročnog plana grada Zrenjanina za period od 2024. do 2026. godine.

Donošenje ove odluke gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ocenio je kao trasiranje smernica razvoja grada za naredni period, ali i kao važnu obavezu pred sve nosioce vlasti.

„Na svima nama je, uključujući i građane, zadatak i velika obaveza da ono što smo napisali i sprovedemo. Očekuju nas, naravno, i velike investicije u našem gradu koje će, verujem, biti pokretač realizacije planiranih aktivnosti u okviru usvojenog Plana razvoja za šestogodišnji period“ rekao je zrenjaninski gradonačelnik.

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani danas je na sednici Skupštine grada Zrenjanina ukazala na, kako navode, štetnost loše urađenog Plana razvoja grada za period 2023 – 2030. godine.

Kako kažu, ono što posebno zabrinjava je činjenica da su javne finansije u Srbiji strogo centralizovane i da se 91 odsto sredstava sliva u državni budžet, te u takvim uslovima nije moguće govoriti o razvoju jer su „opštine i gradovi su centralizacijom dovedeni do prosjačkog štapa“.

„Smatramo da je propuštena prilika da se jedan od najvažjijih strateških dokumenata za razvoj grada uradi ozbiljno, stručno i temeljno. Dokument je lišen suštine, čini se kao ispunjavanje puke forme, napisan je kao politički pamflet, spisak lepih želja, izmanipulisana slika stvarnosti. A stvarnost je u Zrenjaninu tmurna, Zrenjaninci nemaju ni vodu, guše se u zagađenom vazduhu, a zemlja je poklonjena strancima“, navode u odborničkoj grupi LSV – Vojvođani.

Oni su izrazili zabrinutost što iz Zrenjanina masovno odlaze ljudi a uputili su i konstruktivne predloge za rešavanje alarmantnih problema, kao što je inicijativa za obnovu železničkog saobraćaja na relaciji Zrenjanin – Beograd, što je još jendom, kažu, ignorisano od strane predstavika vlasti.

Na Nacrta Plana razvoja grada Zrenjanina imala je primedbe i zainteresovana javnost, o čemu je Danas već pisao, tako da su pismene primedbe dostavljene gradskoj administraciji tokom za to predviđenog perioda.

Više vesti iz ovog grada čitjte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari