Zrenjaninci će dobijati još jedan račun za komunalne usluge 1Foto: M.P./Danas

Grad Zrenjanin odlučio je da vrati nepopularnu dimničarsku uslugu, zbog koje su se prethodnih godina u ovom gradu lomila koplja. Građani to nisu hteli, vlast jeste i na kraju se odustalo.

Sada se dimničarina vraća kao obavezna komunalna usluga za sve objekte sa dimnjacima i ložištima, najpre odlukom Gradskog veća koje baš danas usvaja predlog Odluke o obavljanju komunalne delatnosti dimničarske usluge na teritoriji Zrenjanina.

Korisnici dimničarskih usluga, prema ovoj odluci, su fizička i pravna lica koja su vlasnici, odnosno korisnici stambenih i poslovnih objekata, odnosno stanova i poslovnih prostora u stambenim i poslovnim objektima na kojima se nalaze dimovodni i ložišni objekti i uređaji, odnosno ventilacioni kanali i uređaji koji se kontrolišu i održavaju u skladu sa ovom odlukom.

Sa njima treba da budu sklopljeni ugovori o dimničarskoj usluzi, dok se u hitnim slučajevima postupa bez toga.

Komunalnu delatnost dimničarske usluge, prema ovoj odluci, mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekat koji ispunjava uslove i kome grad poveri obavljanje iste komunalne delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti i javno-privatno partnerstvo i koncesije.

Predviđeno je da se sredstva za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti dimničarske usluge obezbeđuju se iz budžeta grada, namenskih sredstava drugih nivoa vlasti, prihoda od prodaje komunalnih usluga i drugih izvora.

Redovna kontrola i čišćenje dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja vršiće se dva puta godišnje, u periodu pre i posle grejne sezone, u stambenim objektima za kolektivno i individualno stanovanje, stambeno-poslovnim objektima; jednom u tri meseca, u ugostiteljskim objektima, pekarama, klanicama, kuhinjama i drugim objektima u kojima se vrši masovno pripremanje hrane; jednom u tri godine, u slučaju kontrole i čišćenja rezervnih dimnjaka i dimnjaka koji se ne koriste stalno.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu grada Zrenjanina”, a primenjuje se od 1. januara 2023. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari