Protiv naplate dimničarine u Zrenjaninu, koja je izazvala novi talas gneva kod građana, oglasila se opozicija u lokalnom paralmentu. Gradski odbor SRS najavio je čak krivičnu prijavu protiv Direkcije za uređenje i izgradnju Grada Zrenjanina i nepoznatih lica, odgovornih za naplatu usluge dimničarine na računima za objedinjenu naplatu za mesec mart, koje su građani primili ovih dana.

– Neko je u Direkciji požurio i prekršio odluku Gradskog veća od 26. februara i bez konkursa proizvoljno odredio vreme kada će početi da se naplaćuje dimničarina i kome će ta usluga biti poverena – izjavio je na konferenciji predsednik Gradskog odbora SRS Saša Santovac.

On je dodao da će kod Ustavnog suda biti pokrenuto i pitanje ustavnosti naplate dimničarine i kompletnog sistema objedinjene naplate u Zrenjaninu. Ono što je, za razliku od političkih stranaka, zasmetalo građanima kod ove komunalne usluge, jeste njeno naplaćivanje pre usvajanja cenovnika i naplata sa martovskim, a ne majskim računima. Naime, naplata dimničarskih usluga, koje su odlukom lokalnog pralamenta postale obavezne za sva domaćinstva koja koriste čvrsta goriva i gas, počela je mimo procedure.

Zrenjaninci su dobili račune objedinjene naplate, sa stavkom od 94 dinara, a tek nedelju dana kasnije Gradsko veće usvojilo je predloženi cenovnik odžačarskih usluga. Lokalna samouprava omogućila je monopol na posao čišćenja i održavanja dimnjaka samo jednom preduzeću, firmi AD Dimničar.

Da stvar bude još gora, građanima nije vraćeno ni onih 2,5 miliona dinara koji su naplaćeni prethodnog leta, prilikom prvog pokušaja uvođenja ove usluge kao obavezne. Tada je intervenisao gradonačelnik Goran Kneževići obustavio naplatu dimničarine. Pravo je pitanje čiji je interes da se odžačarina ponovo naplaćuje brže-bolje i zašto se žurilo sa njenim sprovođenjem dok je u toku smena gradonačelnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.