Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 1Foto: N.Jakovljev

Kao deo nepretencioznog Danasovog izbora uticajnih ličnosti, predstavljamo vam Zrenjanince koji su se izdvojili svojim delima u protekloj godini uz dužno poštovanja svih ostalih koji zaslužuju, a nisu se našli na ovom spisku.

Senka Jankov, profesorka

Profesorka sociologije u zrenjaninskoj gimnaziji koja đacima ne predaje iz knjige već predaje život i svojim primerom pokazuje šta znači biti deo jedne zajednice i koliko je svaki pojedinac u toj zajednici važan za sve ostale.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 2
Foto: privatna arhiva

Svojim društvenim angažmanom, učešćem u svim društvenim akcijama koje se tiču života u zajednici, pokazuje kako treba biti profesionalan, odgovoran, hrabar, beskompromisan u borbi za prave ideje.

Te ideje su aktivizam, građanska hrabrost, odgovornost, solidarnost, glasnost i kad svi drugi ćute.

Zajedno sa đacima, godinama obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, a vodi i sekciju „Društvo u digitalnom oku”.

Članica je Upravnog odbora Pokreta „Novi optimizam”. Saradnja i učešće u Pokretu je, kaže, i građanska i profesionalna dužnost, ali i privilegija.

Javno istupiti i govoriti o društvenoj stvarnosti trebalo bi da bude mnogo češće i prisutnije.

To je jedno od osnovnih prava i temelj demokratskog društva koje se zasniva na dijalogu.

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata

Zrenjaninac koji je odrastao i školovao se u Beogradu, živeo u Švajcarskoj, nekadašnji košarkaš koji se od 2000. godine bavi poljoprivredom na porodičnom imanju u Stajićevu.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 3
Foto: privatn aarhiva

Predvodio je pre mesec dana na protestu kod Linglonga poljoprivrednike u borbi da se očuvaju imanja koja bi potpala pod udar novog Zakona o eksproprijaciji.

Predsednik je Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, koje okuplja 22 udruženja poljoprivrednika, i koodinator Odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije, aktivan na sve moguće načine kako bi se popravio položaj poljoprivrednika.

Savez je poznat po borbi za pravo na održivost poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji. Najpoznatija je tužba Saveza protiv davanja zemljišta firmi „Tenis“ na 30 godina. Dva puta su banatski ratari dobili upravni spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu.

Ljiljana Popov, sudija

Sudija Privrednog suda u Zrenjaninu, pre toga, između ostalog, obavljala posao portparola, a novinari koji se bave privrednim temama, te godine pamte kao godine najbolje saradnje suda i medija.

Godinu za nama obeležio je završetak velikog stečaja u zrenjaninskom putarskom preduzeću „Vojvodina put“. Nimalo jednostavan predmet iz koga je isplivala sutkinja Popov i okončala ga.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 4
Foto: privatna arhiva

Sve je završeno prodajom i namirenjem poverilaca a kao i u svakom stečaju, koji je veliki stres za poverioce i posebno za radnike, uvek ima nezadovoljnih. Činjenica jeste da je u pitanju veliki i komplikovan predmet, kao i da su ga stečajni organi, na čelu sa sudijom Popov, doveli do kraja.

Ovo je tek jedan od predmeta koje vodi Ljiljana Popov. Dodeljen joj je i predmet stečaja u fabrici vode, ali je stečaj obustavljen po zahtevu najvećeg poverioca.

Za manje od mesec dana sutkinja Popov uradila je više za fabriku vode i zaštitu njene imovine od svih onih koji su mogli i obećavali.

Judit Popović, članica REM

Filantrop, ljubitelj životinja, advokat, bivša potpredsednica skupštine Srbije i članica aktuelnog saziva REM-a, zahvaljujući kojoj kao jedinom glasu „zdravog razuma“ javnost može da sazna šta se dešava iza zatvorenih vrata ovog tela.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 5
Foto: privatna arhiva

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1979. godine. U periodu od 1980. do 1984. godine, radila kao profesor u srednjoj školi, novinar na televiziji Novi Sad, bila pripravnik u Opštinskom sudu u Zrenjaninu. Izabrana je za sudiju Opštinskog suda u Zrenjaninu 1984. godine. Nakon deset godina, napustila sudijsku funkciju i nakon toga se uključila u Advokatsku komoru Vojvodine.

Članica je Liberalno demokratske partije od 2007. godine. Prvi poslanički mandat dobila je na izborima od 11. maja 2008. godine, a za poslanicu je izabrana i na izborima 2012. godine.

Ne libi se da kaže šta misli ni pred kojim autoritetom. Poznati predmet koji je vodila u javnom interesu, a vodila je na desetine predmeta pomažući bez naknade ranjivim grupama građana, jeste onaj sa postavljanjem splava na gradsko jezero u Zrenjaninu.

Spor je, uz lavovsku borbu, dobijen a splav uklonjen. Sada vodi postupak da se nadoknade svi troškovi koje je spor proizveo.

Dr Nikoleta Kovačev, lekar

Dr Nikoleta Kovačev, lekar, pedijatar, volonter Crvenog krsta. Dala veliki doprinos otvaranju „Savetovališta za mlade“ u Zrenjaninu, 2003. godine, koje se bavi obrazovanjem mladih iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 6
Foto: privant arhiva

Dve godine dr Nikoleta Kovačev radila je u Dečjem stvaralačkom centru „Maštalište“, koji je osnovala psiholog Milica Velimirović. U „Maštalištu“ je vodila grupu dece sa posebnim potrebama pod nazivom „Drugačije istovetni“.

Inicirala je i otvaranje poludnevnog boravka za decu sa invaliditetom „Alternativa“ Od 1983. godine je aktivista Društva Crvenog krsta Jugoslavije / Srbije a 2004. godine je dobila medalju Crvenog krsta Jugoslavije za dugogodišnji volonterski rad u toj organizacij a iste godine dobila je i Nagradu grada Zrenjanina za dugogodišnji profesionalni i volonterski rad u pedijatriji, posebno sa decom sa invaliditetom.

Dobitnik je godišnje nagrade Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva aa dugogodišnnji posvećeni rad u Razvojnom savetovalištu u Dečjem dispanzeru u Zrenjaninu, koje prati psihomotorički razvoj dece i najčešće poremećaje kod dece ranog razvojnog doba.

Željko Balaban, novinar

Novinar, direktor i glavni urednik informativnog portala zrenjaninski.com, najuticajnijeg elektronskog medija u srednjem Banatu, čije tekstove prenose nacionalni mediji.

Jedan od najistaknutijih novinara na medijskoj sceni Zrenjanina, Vojvodine i Srbije. Novinarstvo mu je strast koja traje skoro dve decenije. Bio je dopisnik mnogih štampanih medija, a najduže se zadržao kao dopisnik novosadskog „Dnevnika“.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 7
Foto: privatna arhiva

Novinarska hrabrost i principijelnost, iznad svega profesionalnost, nisu svima i uvek bila po volji pa je znao da bude na meti različitih desničarskih organizacija.

U novinarstvu su mu činjenice i pouzdanost informacija standardi od kojih nikad ne odstupa. Sto puta provereno, prebrojano, upoređeno to su njegove vodilje. Ne brzina i ekskluzivnost po svaku cenu.

Osetljiv na nepravdu, na one koji su ugroženi, na žrtve, na drugačije, na one na marginama, tačan, precizan a brz, čine ga novinarom sa velikim N.

Jovan Njegović Drndak, urednik fotografije

Fotograf, foto-reportar, urednik fotografije u listu Zrenjanin koji je svoj vizuelni izraz započeo u medijima ali ih se, nikako, ne drži isključivo. Zaslužan za osnivanja Fotografske kolonije, koja okuplja eminentne fotografe Srbije.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 8
Foto: M.Pudar

Osnovao je u Zrenjaninu Fotografski dokumentacioni centar, neumorno radi na promovisanju umetničke fotografije, prikuplja i čuva fotografsku arhivu, građu i eksponate i posebno vredne primerke starih fotografija Bečkereka. U njegovoj zbirci slika nalaze se i vredni primerci starih fotografija iz Beograda.

Cilj mu je formiranje Muzeja fotografije.

Do sada je organizovao više seminara i kurseva fotografije, kako za početnike, tako i za stručno usavršavanje i obrazovanje članova i ljubitelja fotografije.

Krajem prošle godina doveo je u Zrenjanin umetničkog fotografa Nina Rakićeviča, profesora na Bruks akademiji u Americi, čime je počeo podršku umetničkim fotografima da izađu na svetsko tržište.

Bojana Molnar, profesor

Profesorka biologije, koja se našla među šestoro dobitnika priznanja “Najbolji edukator Srbije” koje dodeljuje Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić”.

Bojana predaje u Osnovnoj školi “2. oktobar” u Zrenjaninu, veruje da je rad na terenu, u prirodi, najbolji način da deca upoznaju i zavole prirodu i biologiju.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 9
Foto: privatna arhiva

U nastavi se trudi da učenici što više saznaju i da ih nauči da samostalno uče i istražuju. Organizuje interno školsko takmičenje “Pitanje nedelje” koje ima za cilj da đaci, tragajući za tačnim odgovorima, nauče da koriste relevantne izvore znanja na internetu.

Recenzentkinja je udžbenika iz biologije i koautorka Radne sveske iz biologije za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole u izdanju BIGZ-a.

Autorka je stone igre “Stranci među nama” kroz koju učenici saznaju na koji način invazivne vrste potiskuju autohtone.
Instruktorka je “Aktivne nastave” i stekla je zvanje pedagoškog savetnika.

Matea Belani, filantrop

Matea Balani, devojčica velikog srca, ima nepunih 12 godina a u svom životu uradila je više nego mnogi mnogo stariji od nje.

Govori nekoliko jezika i nesebično pomaže i poklanja. Za svoju filantropsku angažovanost pre dve godine dobila je nagradu Virtus, koju dodeljuje fondacija Trag.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 10
Foto: privatna arhiva

U to vreme, bila je najmlađi dobitnik ove nagrade. Već kao devetogodišnjakinja odlučila je da sve poklone koje je dobila za svoj rođendan pretvori u nešto humano.

Svaki sledeći rođendan Matea, ili Tea, kako je Zrenjaninci znaju, proslavlja na isti način a poklone šalje u Dečje selo u Sremsku Kamenicu, kupuje logopedski set za Dečji dispanzer, prikuplja novac za lečenje Tare Stojančev.

Ali, pomagala je Tea, prikupljajući pet ambalažu, i lokalnom azilu za napuštene životinje, uključivala se u sve volonterske akcije u svojoj školi, čistila obale reke.

Veliku podršku u svom filantropskom angažmanu dobija od svojih roditelja i bake.

Roman Bugar, muzičar

Muzičar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra i predsednik Festivala folklora Rumuna iz Vojvodine. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Grada Zrenjanina.

To je čovek koji je Zrenjanince naučio da zavole i slušaju klasičnu muziku, a to je priznanje koje je veće od svake povelje i medalje.

Danasov izbor Zrenjaninaca koji su u svom gradu obeležili 2021. godinu (2) 11
Foto: J.Njegović Drndak

Rođeni Ečanin, završio je sve nivoe muzičkog obrazovanja, zaposlio se ali mu to nije bilo dosta. Želeo je više, pa je 2009. godine obnovio rad Zrenjaninskog kamernog orkestra a kruna je bila 2013. godina, u kojoj okuplja muzičare rodom iz Zrenjanina i osniva Zrenjaninsku filharmoniju.

Filharmoniju izvodi iz koncertnih sala na gradski trg a koncerti filharmonije u okviru “Dana piva” postaju skoro najposećeniji događaj cele manifestacije.

I novogodišnji koncerti filharmonije postali su događaj koji se ne propušta, nikad toliko Zrenjaninaca na jednom mestu nije uživalo uz zvuke popularnih operskih arija ili italijanskih kancona.

Sledeći korak je koncertna sezona Zrenjaninske filharmonije koja uskoro počinje.

Spremite se!

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari